Priznanje Srbiji u Sarajevu zbog doprinosa u vakcinaciji

Tanjug
Foto: GS

SARAJEVO- Univerzitetsko priznanje "Nagrada za mir i progres" danas je u Sarajevu dodijeljena Ministarstvu zdravlja Srbije kao zahvalnost za pomoć u vakcinisanju studenata, članova akademske zajednice, profesora, asistenata i neakademskog osoblja u složenim uslovima epidemije kovida-19.

Nagradu u ime Ministarstva zdravlja primio je državni sekretar MirsadĐerlek, koji je poručio da je solidarnost izuzetno važna u teškim uslovima epidemije, izražavajući nadu da region neće oskudijevati u vakcinama.

"Naš zadatak je da pomažemo ljudima ma gde se oni nalazili. Mislim da je to dobar gest koji nas približava", istakao jeĐerlek i dodao da je zahvaljujući predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, obezbjeđen dovoljan broj vakcina, te se tako, kaže, može pomagati i region.

Đerlek je zahvalio Univerzitetu u Sarajevu na dodijeljenom priznanju i pohvalio zdravstvene radnike iz cijelog regiona, koji su, naglasio je, heroji borbe protiv kovida.

On je rekao da Srbija pokušava da nabavi što više inovativnih lijekova protiv korona virusa, podsjećajući da se u decembru ili početkom januara očekuje dolazak Fajzerovog lijeka, koji, kako kaže, smanjuje obolijevanje od kovida za 90 odsto.

"Pravimo i dve fabrike vakcina u Srbiji i te fabrike nisu namenjene samo građanima Srbije. Vakcine koje se budu proizvodile, delićemo sa komšijama", rekao je Đerlek novinarima u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Apelovao je na građane da se odazovu pozivu na imunizaciju.

"Bojim se da se ne pojavi neki novi soj na koje će vakcine biti rezistentne. Moramo zajedno pobediti ovu pošast", naglasio je Đerlek.

Nagrada Univerziteta u Sarajevu uručena je i Gradu Novom Pazaru, tamošnjem Zavodu za javno zdravlje, direktoru tog Zavoda Šefadilu Spahiću i predsjednici Skupštine grada Novog Pazara Aneli Halilović Šemsović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana