Priznanja i zahvalnice za 369 volontera angažovanih u pandemiji

Srna
Priznanja i zahvalnice za 369 volontera angažovanih u pandemiji

ISTOČNO SARAJEVO - Crveni krst Republike Srpske je povodom Dana volontera 5. decembra, dodijelio priznanja i zahvalnice za 369 volontera koji su dali nemjerljiv doprinos u lokalnim zajednicama u odgovoru na pandemiju virusa korona.

Iz Crvenog krsta su podsjetili da je više od 3.000 aktivnih volontera i više od 288.000 volonterskih časova u ovoj godini bio povod da organizaciji bude dodijeljena Republička nagrada za najboljeg organizatora volontiranja u 2020. godini, odlukom Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Crveni krst Srpske je, kako napominju, zahvaljujući razvijenoj volonterskoj mreži zasluženo dobitnik najvećeg republičkog priznanja kada je u pitanju organizovanje volonterskog rada.

Nagrada je ime organizacije uručena je Snježani Kovač, generalnom sekretaru Crvenog krsta Srpske.

Međunarodni dan volontera podsjetnik je da je svaki novi dan prilika da se kroz volontiranje pokrenu promjene u zajednici, ali i prilika da se iskaže zahvalnost svim volonterima širom Republike Srpske na predanom volonterskom angažmanu tokom ove, ali i svih prethodnih godina, saopšteno je iz Crvenog krsta Republike Srpske.

Cilj obilježavanja Dana volontera je način da stanovništvu približi dobrobit volonterizma, vrijednosti volontiranja, ali i prilika da se zahvali svima koji su uspjeli da volonterski rad uklope u svakodnevne obaveze.

Ovo je, kako ističu iz Crvenog krsta, i prilika za zajedničku promociju volonterizam, za podsticanje vlada da podrže volonterske napore i prepoznaju volonterski doprinos na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, pod motom “Volontirajući, mi to možemo zajedno!”.

Volontiranjem mladih društvo dobija stvaranje novih vrijednosti, veću društvenu odgovornost i aktivizam, razvoj opšte solidarnosti, bolje socijalno uključivanje mladih u društvo, razvijanje kreativnosti i tolerancije, bolji kvalitet života, humanije društvo, prevenciju poremećaja u ponašanju, kao i efikasniji odgovor na potrebe u društvu, navodi Crveni krst Republike Srpske.

Međunarodni dan volontera se širom svijeta obilježava 5. decembra, a proglasila ga je Generalna skupština UN 1985. godine, čiji je cilj podstaći što veći broj ljudi na volonterski rad.

Volonteri za svoj rad ne očekuju materijalnu nadoknadu, osim moralnih i društvenih satisfakcija, a pomaganje i posvećivanje vremena drugima smatra se izrazom ljudske humanosti, solidarnosti i uzajamnosti, kao i osjećanjem odgovornosti za društvenu zajednicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana