Privremene penzije za radnike koji su dugo na bolovanju?

ATV
Privremene penzije za radnike koji su dugo na bolovanju?

Radnici koji budu na bolovanju duže od 15 mjeseci mogli bi da idu u privremenu penziju. Jedan je to od zahtjeva poslodavaca. Kažu odavno su sa Vladom pokušali da pregovaraju o toj temi i očekuju da će se naći rješenje koje odgovara svima. Ali i da će za tako nešto biti pronađen i novac.

“Ukoliko nadležna komisija utvrdi da liječenje nije završeno da ond aidete u privremenu penziju, naravno da to treba vidjeti da li je to izvodivo i da li ima sredtava u Fondu PIO”, kaže Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Da su spremni na razgovore potvrđuju i u Vladi Srpske. Ipak, ne otkrivaju da li bi moglo doći do toga da radnici koji su dugo na bolovanju odu u privremenu penziju. Priznaju da ima oprečnih stavova sa poslodavcima ali o detaljima se može razgovarati.

“Postoje oprečna mišljenja u potpunosti,imaju mnogo oprečnih stavova i s jedne i druge strane, treba sačekti da vidimo koliko možemo da približimo te stavove”, kaže Duško Milunović, ministar rada i boračko invalidske zaštite u Vladi Srpske.

Dodatni problem poslodavcima pravi i zloupotreba bolovanja. Pa su  tako 2017. godine 62 poslodavca zatražila provjeru opravdanosti bolovanja za ukupno 112 radnika. U osam slučajeva utvrđene su nepravilnosti. A prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja od stotinu radnika u Srpskoj na bolovanju su u prosjeku, dva radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana