Privredna komora RS: Veletrgovcima omogućiti rad

Srna
Privredna komora RS: Veletrgovcima omogućiti rad

BANjALUKA - Privredna komora Republike Srpske zatražila je da bude ukinuta potpuna zabrana rada veletrgovina iz kojih se sirovinama i materijalima snabdijevaju domaća proizvodna preduzeća.

“Treba omogućiti nabavku sirovina i materijala neophodnih za proizvodni proces u našim privrednim društvima tako što će biti ukinuta potpuna zabrana rada veletrgovaca. Domaća preduzeća koja nisu zavisna od uvoza materijala zbog zabrane ne mogu da ih kupe od domaćih veletrgovaca i trpe posljedice. Taj problem bi mogao biti riješen ako bi bila ukinuta potpuna zabrana rada veletrgovcima”, rekao je Srni portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.

On je podsjetio da je predsjednik Privredne komore Srpske Borko Đurić kao član Štaba za praćenje štetnih posljedica virusa korona na stanje u privredi Republike Srpske predložio i niz drugih pitanja koja je potrebno hitno rješavati.

“Neophodno je riješiti probleme u vezi sa nedostatkom jasnih i jedinstvenih planova i instrukcija za postupanje u uslovima vanredne situacije u Srpskoj. S obzirom na to da je zajednički cilj institucija vlasti i privrede da u vanrednim okolnostima omogućimo odvijanje privrednih aktivnosti koliko god je to moguće kako bi negativne posljedice bile svedene na minimum, neophodno je obezbijediti jedinstvena pravila postupanja na teritoriji cijele Srpske i sprovođenje mjera od interesa za privredu i stanovništvo na istovjetan način”, kaže Blagojević.

On je dodao da postoji problem i sa nedostatkom sredstava za dezinfekciju i zaštitne opreme jer ne postoji mogućnost uvoza te opreme.

“Treba ispitati mogućnost za pokretanje proizvodnje zaštitnih sredstava koja nedostaju u domaćim privrednim kapacitetima”, rekao je Blagojević.

On je podsjetio da je postignut dogovor sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Stašom Košarcem da će kontaktirati sa institucijama drugih država samo na osnovu zvaničnih podataka o problemima u poslovanju privrede koje mu dostave privredne komore Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/.

“Zbog toga Privredna komora Srpske poziva privredna društva da nam dostave informacije o svim problemima sa kojima se suočavaju u poslovanju kao posljedicom virusa korona. Njih ćemo proslijediti Spoljnotrgovinskoj komori BiH koja će objediniti sa podacima Privredne komore FBiH i dostaviti ministarstvu da bi ono moglo rješavati probleme u saradnji sa institucijama drugih država”, naglasio je Blagojević.

Iako su donesene zvanične odluke o omogućavanju transporta robe, dodao je on, pojedina preduzeća se još suočavaju sa problemima prilikom transporta robe u Italiju i obrnuto preko Hrvatske i Slovenije.

“Javlja se problem i sa nedostatkom vozača koji prethodnih 14 dana nisu bili na teritoriji na kojoj je eskalirala situacija u vezi sa virusom korona. Vozači koji su došli sa područja gdje je situacija eskalirala su u izolaciji i nisu u mogućnosti da voze. Problem sa manjkom vozača bio je prisutan i prije izbijanja virusa korona, a sada se uvukao i strah među vozače koji nisu spremni da voze na te teritorije, a posebno u Italiju”, istakao je Blagojević.

On je naveo da se javlja i problem sa prometom robe zbog zatvaranja granica Srbije koja je proglasila vanredno stanje i zabranila ulazak stranim državljanima na svoju teritoriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana