Priredbe u čast Svetog Save

Daliborka Sekulić
Priredbe u čast Svetog Save

BANjA LUKA - Širom Srpske juče je uz prigodan kulturno-zabavni program obilježen praznik Svetog Save.

Svetosavska akademija u Prijedoru obilježena je tradicionalnim uručivanjem "Svetosavske povelje", najvišeg priznanja najuspješnijim vaspitačima i prosvjetnim radnicima za vaspitno-obrazovni rad u prijedorskim školama i ustanovama. Na Svetosavskoj akademiji, koja je organizovana pod pokroviteljstvom opštine, besjedu o Svetom Savi govorio je književnik Matija Bećković.

U organizaciji Svetosavske omladinske zajednice održane su  svetosavske svečanosti u Bijeljini. Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije blagoslovio je skup.

Svetosavska omladinska zajednica Eparhije zvorničko-tuzlanske u Brčkom u ponedjeljak uveče u hotelu "Jelena" priredila je tradicionalni svetosavski bal, a prigodnim programom Savindan su proslavila i osnovne škole u opštini Kotor Varoš.

Učenici četiri osnovne škole i Srednjoškolskog centra "28. jun" u opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Iliya obilježili su juče školsku slavu, Svetog Savu. Nekoliko učenika i profesora Srednjoškolskog centra "28. juni" prisustvovali su u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama vjerskom obredu održanom u čast Svetog Save.

Nizom prigodnih manifestacija, Savindan je obilježen i u Palama. U Kulturnom centru u Palama uoči velikog srpskog praznika upriličena je crkveno-školska priredba, dok je neposredno prije njenog početka, u galerijskom prostoru paljanske Javne ustanove za kulturu, otvorena izložba istočnosarajevskog ikonopisca i vajara Slavoljuba Radovanovića-Srbina.

Prigodan program povodom Svetog Save u Domu kulture u Han Pijesku priredili su učenici za roditelje i djecu, a u Srpcu je održana tradicionalna svetosavska akademija na kojoj je izveden prigodan kulturni program.

Svetosavska nedjelja svečano je obilježena i u Zvorniku. Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije juče je u crkvi Svetog Save u Bileći, povodom krsne slave opštine Savindana, služio svetu arhijerejsku liturgiju.

I u školama u Mrkonjić Gradu, Višegradu, Bratuncu, Ugljeviku, Šekovićima, Gacku, Šamcu, Gradišci i Pelagićevu svetosavskim akademijama obilježena je školska slava Sveti Sava.

Ministar

Predsjednik RS Rajko Kuzmanović čestitao je juče praznik Svetog Savu, školsku slavu svim đacima, njihovim učiteljima, nastavnicima, profesorima i svima onima koji rade ovaj veoma plemenit i odgovoran posao, saopšteno je iz Kabineta predsjednika RS.

- Ovo je dan kada učenici u svojim školama dijele sa nastavnicima i gostima svu kreativnost i umijeće postignuto vrijednim radom i uloženim trudom - kazao je ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović u svojoj čestitki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana