Pripremljen projekat vrijedan 50.000 KM

SRNA
Pripremljen projekat vrijedan 50.000 KM

NOVI GRAD- Opština Novi Grada pripremila je projekat unapređenja bezbjednosti saobraćaja u zonama škola i vrtića "Pčelica Maja", čija je vrijednost 50.000 KM, rekao je zamjenik načelnika ove lokalne zajednice Bojan Lukač.

"Kandidovaćemo ovaj projekat kod Agencije za bezbjednost saobraćaja da bi se realizovao po principu da opština Novi Grad obezbijedi 50 odsto sredstava i Agencija 50 odsto", rekao je Lukač novinarima.

Prema njegovim riječima, opština Novi Grad je sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja realizovala više projekata među kojima je izdvojio postavljanje video-nadzora na 13 raskrsnica na gradskom području, kao i izgradnju pješačke staze prema vrtiću "Pčelica Maja".

On je istakao da će opština Novi Grada ove godine izgraditi pješačku i biciklističu staze do Sportsko-rekreacionog centra "Mlakve", te naveo da je riječ o projektu koji je podržala Vlada Republike Srpske.

"U saradnji sa javnim preduzećem `Putevi Republike Srpske` prije tri godine izgrađena pješačka staza u naselju Poljavnice u dužini jedan kilometar", rekao je Lukač nakon što su za osnovce iz ove opštine glumci banjalučke Akademije umjetnosti odigrali predstavu "Mirka", u okviru projekta unapređenja saobraćajnog obrazovanja djece školskog uzrasta.

On je ocijenio da je ovakav način edukacije djece veoma efikasan.

"U školama se velika pažnja posvećuju bezbjednosti djece u saobraćaju, ali ovakav način je efikasan jer je ujedno i zabavan i edukativan", rekao je Lukač.

Predstavu "Mirka" odgledali su učenici prvog, drugog i trećeg razreda osnovnih škola "Sveti Sava" i "Vuk Karadžić", a đaci područnih škola dobiće edukativne bojanke.

Milka Dubravac iz Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske rekla je da predstava "Mirka" uči djecu kako da se ponašaju u saobraćaju.

Ona je podsjetila da se projekat unapređenja saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja djece školskog uzrasta realizuje od 2014. godine i da je do sada 130 puta prikazana, te da je po nekoliko puta obišla sve lokalne zajednice u Srpskoj.

Agencija za bezbjednost saobraćaja, u saradnji sa Auto-moto savezom Republike Srpske, pripremila je obrazovnu predstavu za djecu pod nazivom "Mirka", koja je nastala na osnovu slikovnice "10 lekcija koje život znače", čiji je autor profesor Krsto Lipovac, dok se za režiju i pripremu pobrinula Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana