Priplodne junice stižu na 200 malih farmi

Anita Janković Rečević
Priplodne junice stižu na 200 malih farmi

BANjALUKA - Mljekarski sektor u Srpskoj bilježi konstantan rast, a kako bi se ova grana poljoprivrede dodatno razvijala malim mljekarskim farmama na području Romanije, Podrinja i Hercegovine biće podijeljeno 200 grla priplodnih junica.

U cilju unapređenja domaće proizvodnje mlijeka, stabilizacije prihoda u malim domaćinstvima te pružanja dodatne podrške ostanku na selu, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS sa Jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata realizuju “Projekat podrške malim proizvođačima mlijeka u RS” u sklopu kojeg će biti nabavljene junice. Riječ je o programu koji se realizuje u okviru biznis plana bilećke mljekare “Pađeni” a u okviru projekta za “Unapređenje konkurentnosti u ruralnim područjima RS” koji se finansira kreditnim sredstvima Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD).

Službenik za izbor korisnika u Jedinici za koordinaciju poljoprivrednih projekata Violeta Lemić kaže da je nabavka grla u toku, te da selekciji tim ministarstva koje čine Svjetlana Mićić, Dragan Gavranović i Miljan Erbez u inostranstvu već vrši odabir junica za male poljoprivrednike. 

- Iz Austrije će biti nabavljena 93 grla a iz Češke 107, i mahom je riječ o rasi “simentalac”, a u nešto manjem broju o sivom tirolskom govečetu. Prve isporuke očekujemo do kraja mjeseca - rekla je Lemićeva.

Ona je istakla da će grla biti podijeljena na 200 malih farmi sa područja Sarajevsko-romanijske i Hercegovačke regije.

- Podrška je namijenjena malim proizvođačima koji imaju do sedam krava i svaki od njih će dobiti po jedno subvencionisano grlo. Nabavka se finansira na način da 40 odsto ide iz sredstava projekta, deset odsto iz budžeta opština, dok sami mljekari plaćaju 50 odsto, s tim da imamo dodatnu podršku za žene nosioce domaćinstva i proizvođače mlađe od 35 godina koji dobijaju dodatnih deset odsto iz projekta - pojasnila je Lemićeva.

Mićo Salatić iz mjesta Bijela Rudina kod Bileće jedan je od 200 farmera koji će dobiti kvalitetnu, priplodnu junicu.

- Proizvodnjom mlijeka porodično se bavimo već dvadesetak godina, cilj nam je povećamo proizvodnju tako da nam mnogo znači što smo dio ovog projekta. Kvalitetne priplodne junice koštaju između 3.500 do 4.000 KM, a mi ćemo izdvojiti tek pola tog iznosa što je velika olakšica - rekao je Salatić i dodao da proizvedeno mlijeko predaje mljekari “Pađeni”, te da je zadovoljan saradnjom i otkupnom cijenom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana