Prikazan film o Jeni Ligtenberg, humanitarki iz Holandije

Srna
Prikazan film o Jeni Ligtenberg, humanitarki iz Holandije

PALE - Na Palama je večeras prikazan film “Jeni, malo svjetlo sa zapada”, povodom smrti Holanđanke Jeni Ligtenberg koja je tokom proteklog rata boravila u humanitarnoj misiji u ovom dijelu Republike Srpske.

Film, reditelja Slobodana Simojlovića, snimljen je po knjizi “Ratni dnevnik Pale 1993-1995” koju je napisala Ligtenbergova, a priredio akademik Mirko Šošić.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović rekao je novinarima da je film antiratni i govori o kulturi sjećanja.

“Jeni je iz Holandije došla na Pale u namjeri da donese humanitarnu pomoć, ali je u ratnoj bolnici Koran ostala tri godine, nesebično pomažući ranjenicima, pacijentima i svima kojima je to bilo potrebno. Snimajući film, imali smo problema da odemo u Holandiju zbog virusa korona, ali smo angažovali holandsku ekipu koja je radila po našim uputstvima”, kaže Lalović.

Lalović podsjeća da je holandska ekipa tada zatekla Jeni u staračkom domu i da je, iako dementna, zaplakala svaki put kada bi vidjela neku fotografiju sa Pala.

Prema njegovim riječima, ono što su napravili jeste pokušaj da se pokaže istinita priča o heroini koja je došla iz inostranstva, sa Zapada odakle se nisu slale najbolje vijesti o Srbima.

“Tako da je ona bila malo svjetlo sa zapada kako se i naziva film jer je ona, vrativši se u Holandiju, pričala mnogo o borbi srpskog naroda u proteklom ratu. Iako nije, nažalost, nailazila na odobravanje ni od svojih najbližih, nadamo se da je pronijela bar dio istine o srpskom narodu”, naveo je Lalović.

Lalović dodaje da je bio u kontaktu sa Jeninom kćerkom Jolom, koja mu je rekla da je Jeni imala želju da umre na pravoslavni Božić, te da to dovoljno govori o tome koliko je ona zavoljela srpski narod i saživjela se sa njim.

Jeni Ligtenberg umra je 8. januara u 92. godini u Amsterdamu.

Matična biblioteka Istočno Sarajevo objavila je knjigu “Ratni dnevnik Pale 1993-1995”, a u saradnji sa Kinotekom Republike Srpske snimljen je i dokumentarni film o ovoj heroini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana