Prijedor: Naložen povećan oprez zbog mogućnosti bujičnih poplava

Srna
Foto: srna

PRIJEDOR - Gradski štab za vanredne situacije Prijedor naložio je danas povećan oprez svim subjektima zaštite na području grada zbog mogućnosti bujičnih poplava, a usljed usložnjene hidrološke situacije šireg okruženja, kao i nepovolje vrememnske prognoze u narednim danima, saopštio je Štab nakon današnje sjednice.

Gradsko Odjeljenje za saobraćaj, komunalne poslove, zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove dužno je da obezbijedi i stavi u pripravnost izvođača radova u slučaju potrebe za angažovanjem građevinske mehanizacije, nasipnog materijala i interventne količine vreća sa pijeskom, a preduzeća "Vodovod" i "Komunalne usluge" da snime stanje površinske odvodnje atmosferskih voda i otklone uska grla koja sprečavaju nesmetano oticanje vode.

Operativno-komunikacioni centar zadužen je da stalno prati i izvještava nadležne službe o promjenama na nivoima vodotoka, sa posebnim naglaskom na stanje u gornjem toku rijeke Sane i njenih pritoka, a u slučaju potrebe dozvoljava se angažovanje pripadnika Radio mreže za opasnost.

Odsjek za mjesne zajednice obavezan je da putem svojih regionalnih kancelarija i u saradnji sa predstavnicima savjeta mjesnih zajednica obezbijedi pravovremeno dostavljanje relevantnih informacija sa terena prema nadležnim institucijama, a Odsjek za inspekcijske poslove da ostvari saradnju sa preduzećima "Arcelor Mital" i Ribnjak "Saničani" radi praćenja sinhronizovanog i kontrolisanog ispuštanja vode u vodotok rijeke Gomjenice. U vezi sa epidemiološkom situacijom, Štab je saopštio da je u Prijedoru trenutno 89 lica sa pozitivnim testom na virus korona, u kućnoj izolaciji je 379 lica, a u bolnici 44 kovid pacijenta. Prvom dozom vakcinisana su 17.583 lica, drugom njih 16.477, a trećom 1.329.

U školama je na virus korona pozitivno 17 učenika i dva nastavnika, u izolaciji 41 učenik i tri nastavnika, a klinička slika oboljelih učenika je sa blažim simptomima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana