Pri kraju obnova Saborne crkve koja je temelj postojanja Srba u Mostaru

Srna
Pri kraju obnova Saborne crkve koja je temelj postojanja Srba u Mostaru

BEOGRAD - Mostarski paroh Radivoje Krulj izjavio je da je pri kraju obnova Saborne crkve u Mostaru koju su jedinice HOS-a 1992. godine sravnile sa zemljom, te poručio da za mostarske pravoslavce obnova ove crkve znači bukvalno život i postojanje u tom gradu.

"Ona je zaista temelj našeg postojanja i naravno mjesto liturgijskog sabranja, crkvenog života, naše duhovnosti i hrišćanskog identiteta", rekao je paroh Krulj za "Politiku".

Prema njegovim riječima, obnova hrama za Mostar i njegove građane znači vraćanje jednog od važnih simbola i znamenitosti grada.

On je dodao da stavljanje u funkciju Saborne crkve, čiju su obnovu pomogli Mostarci svih vjera, nije samo puko stavljanje i vraćanje još jednog spomenika kulture tog grada, nego i upotpunjavanje turističke ponude Mostara i smisla ovog grada kao multietničkog i multireligijskog centra Hercegovine.

"Grubi građevinski radovi stigli su do samog kraja. Trenutno se završava kapa na zvoniku na koji treba da se postavi već završeni pozlaćeni krst, a uz to, ostalo je da se završe fasadarski radovi na zvoniku i sjevernom i južnom zidu hrama. Time ćemo završiti građevinske radove na hramu i vratiti mu predratni spoljašni izgled", rekao je paroh Krulj.

On je napomenuo da je Saborna crkva u Mostaru do gradnje Hrama Svetog Save u Beogradu bila najveća bogomolja pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Paroh Krulj je naglasio da se, kada je riječ o unutrašnjosti hrama, može odmah početi sa elektro, mašinskim i drugim instalacijama, te sa unutrašnjim malterima i fresko-malterom.

"To možemo završiti tokom ove godine, čak u toku ljeta. Pri kraju smo i definisanja izvedbenog projekta enterijera, a što se tiče koštanja vidjećemo kakva će biti ponuda umjetnika i majstora. Nezahvalno je prognozirati", rekao je mostarski sveštenik.

Govoreći o obezbjeđivanju finansija za obnovu hrama, paroh Krulj je naglasio da postoje čvrsta obećanja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, da je neupitna podrška Srpske i Srbije.

On je naveo da je za projekat enterijera i partera, koji iziskuje velika finansijska sredstva, aplicirano i da će se aplicirati kod vlada Turske, Rusije, Federacije BiH i Savjeta ministara BiH.

Sveštenik Krulj se nada da će već ove godine u mostarskoj Sabornoj crkvi biti priređena svečanost povodom 800 godina autokefalnosti SPC i ustanovljenja Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, te da će to biti i početak redovnog ciklusa bogosluženja u tom hramu, koji je izgrađen 1873. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana