Savjet ministara preuzeo norme EU za Pravilnik o prehrambenim aditivima

Srna
Foto: Ilustracija/StockAdobe

SARAJEVO- Savjet ministara danas je, na prijedlog Agencije za bezbjednost hrane BiH, donio Pravilnik o izmjenama Pravilnika o prehrambenim aditivima, kojim se preuzimaju odgovarajući propisi EU u ovoj oblasti, a koji su usvojeni do 11. juna.

Izmjenama dosadašnjeg pravilnika želi se omogućiti nesmetano funkcionisanje unutrašnjeg tržišta, koje će pružiti visok nivo zaštite zdravlja ljudi, interesa potrošača i proizvođača u BiH, kada je riječ u upotrebi prehrambenih aditiva, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Izmijenjenim pravilnikom stvaraju se uslovi za kontinuirano praćenje propisa EU i redovno ažuriranje aneksa pravilnika koji se odnose na prehrambene aditive dopuštene za upotrebu u hrani.

Na sjednici su usvojene i pojedinačne informacije Ministarstva bezbjednosti, i to o usvajanju Drugog izvještaja o usklađenosti BiH sa preporukama antikorupcijskog tijela Savjeta Evrope /Greko/ u četvrtom krugu evaluacije, kao i o usvajanju dodatka Drugom izvještaju o usklađenosti BiH sa preporukama Greka u trećem krugu evaluacije.

Drugi izvještaj o usklađenosti BiH sa preporukama Greka u četvrtom krugu evaluacije i dodatak Drugom izvještaju o usklađenosti BiH sa tim preporukama u trećem krugu evaluacije biće objavljeni na internet stranici Greka i Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

Savjet ministara je u zaključcima istakao da je prioritetna realizacija preporuka Greka iz ovih izvještaja, te je zadužio Ministarstvo bezbjednosti da uputi urgenciju svim nadležnim institucijama u BiH radi njihovog sprovođenja.

Danas je usvojena i informacija Direkcije za evropske integracije o održavanju petog sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost 17. i 18. decembra putem onlajn platforme.

Na sjednici je usvojeno više operativnih zaključaka radi bolje pripreme za ovaj sastanak, te je data saglasnost na dokument za diskusiju i sastav delegacije koja će učestvovati na sastanku, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Primljen je k znanju i usaglašeni dnevni red za peti sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost između EU i BiH na kojem će, između ostalog, biti razgovarano o funkcionisanju pravosuđa, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, saradnji agencija za provođenje zakona, migracijama, azilu i upravljanju granicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana