Preminuo vrsni matematičar akademik Vojislav Marić

Srna
Foto: Agencije

BEOGRAD- Akademik Vojislav Marić, redovni član Odjeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU), preminuo je u Novom Sadu u 91. godini.

Marić je preminuo juče, a ostavio je značajan trag u oblasti matematičke analize, te mnogo doprinio i razvoju nastave i naučnog rada iz oblasti matematike na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, saopšteno je iz SANU.

Iz SANU su istakli da je njegov odlazak veliki gubitak za ovu instituciju i sveukupnu srpsku nauku. Marić je diplomirao na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1952. godine, a doktorirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1957. godine.

Za svoj rad je nagrađen Poveljom sa plaketom novosadskog Univerziteta 1955. godine i zahvalnicom Fakulteta 2000. godine. Svojim idejama i zalaganjem snažno je doprinio razvoju Fakulteta tehničkih nauka, koji je od skromnog Mašinskog fakulteta postao jedan o najvećih i najznačajnijih fakulteta u Srbiji.

Bio je sekretar Ogranka SANU u Novom Sadu (1993-2015), član Komisije za izdavačku djelatnost SANU, Komisije za Statut i Savjeta Galerije SANU, Evropske akademije nauka i umjetnosti u Salcburgu i Akademije nelinearnih nauka iz Moskve, član Društva matematičara Srbije, Američkog matematičkog društva i Evropskog matematičkog društva.

Akademik Marić je bio gostujući profesor na više univerziteta u svijetu, a u Srpskoj enciklopediji i Srpskom biografskom rječniku bio je urednik struke (matematika, fizika, astronomija).

Recenzirao je radove za više međunarodnih časopisa, a bio je i član Uređivačkog odbora edicije "Sabrana djela Jovana Karamate". Marić je nosilac Oktobarske nagrade Novog Sada (1971), Nagrade oslobođenja Vojvodine (1989), Povelje sa plaketom i Nagrade za životno djelo Udruženja univerzitetskih profesora i naučnika Srbije (2002).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana