Preminuo general-major Branko Bilbija

Srna
Preminuo general-major Branko Bilbija

BEOGRAD - Prvi komandant 5. Operativne avio-grupe koja je bila začetak ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Republike Srpske, general-major Vojske Jugoslavije u penziji Branko Bilbija preminuo je nakon kraće bolesti u Beogradu u 75. godini, javile su “Večernje novosti”.

Bilbija je rođen u Sanskom Mostu 1947. godine.

U profesionalnoj karijeri obavljao je dužnosti pilota na aerodromu “Petrovac” kod Skoplja u 98. avijacijskoj brigadi, a potom komandira avijacijskog odjeljenja i zamjenik komandanta 125. eskadrile u 117. lovačko-avijacijskom puku na aerodrom “Željava” kod Bihaća.

Bilbija je bio opitni pilot i komandant Vazduhoplovnog opitnog centra, načelnik Odjelenja za vazduhoplovnu podršku u komandi RV i PVO, zatim pomoćnik komandanta RV i PVO za letačku obuku i inspekcijske poslove, te direktor Savezne uprave za kontrolu letenja.

Od oktobra 1991. godine učestvovao je u borbenim dejstvima na prostorima SFRJ i u aprilu 1992. godine primio dužnost prvog komandanta 5. Operativne avio-grupe na aerodromu “Željava” kod Bihaća, a kasnije u Banjaluci, koja je bila začetak RV i PVO Vojske Republike Srpske.

Letio je na više od 35 tipova i podtipova aviona.

Prvi je u SFRJ izveo komandovani kovit na “Orlu” i letio nadzvučno na “Orlu” dvosjedu.

Bilbija je 1985. i 1986. godine, kao opitni pilot, letio na avionu “Miraž 2000” u Opitnom centru Istr u Francuskoj, s ciljem procjene aviona i odabira za jugoslovensko RV i PVO.

Po istom zadatku boravio je u AFB Edvards Kalifornija Mohavi pustinja – u SAD, u Singer Link Majls Brajtonu u Velikoj Britaniji i aerodromu Omdurman Kartum u Sudanu.

U decembru 1985. godine, kao prvi pilot van SSSR-a letio je na avionu “MiG-29” u opitnom centru SSSR-a na aerodromu “Kubinka” pored Moskve, a s ciljem njegove evaluacije za potrebe jugoslovenskog RV i PVO.

Za uspjehe u radu, ispitivanju, rukovođenju i komandovanju vanredno je 1985. godine unaprijeđen u čin pukovnika. U čin general-majora unapređen je 1997. godine.

Bilbija je učestvovao u odbrani zemlje od agresije NATO-a.

Više puta u toku aktivne vojne službe je pohvaljivan, nagrađivan i odlikovan.

Penzionisan je 2001. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana