Premijera dokumentarno-igranog filma "Učitelj u lancima": Svjedočanstvo o životu Veljka Čubrilovića

Srna
Premijera dokumentarno-igranog filma "Učitelj u lancima": Svjedočanstvo o životu Veljka Čubrilovića

GRADIŠKA - Na ljetnoj pozornici Zavičajnog muzeja u Gradišci premijerno je prikazan dokumentarno-igrani film "Učitelj u lancima", autora Milana Pilipovića, koji govori o liku i djelu učesnika Sarajevskog atentata Veljka Čubrilovića i njegovoj porodici.

Film je snimljen u produkciji Zavičajnog muzeja i uz podršku Gradske uprave, a dio je projekta u okviru kojeg je u Gradišci izgrađen Trg Čubrilovića.

Pilipović je istakao da je film sniman dvije godine, te da je ekipa prešla mnogo kilometara kako bi sakupili sve istorijske podatke i razgovarala sa poznavaocima vremena pred Prvi svjetski rat, u kojem se Veljko Čubrilović upisao u istoriju.

- Došli smo do važnih dokumenata koji do sada nisu ni objavljeni. Razgovarali smo sa potomcima Veljka Čubrilovića i pokušali da u filmu objasnimo ko je on bio i kakva je bila njegova istorijska uloga - rekao je Pilipović novinarima nakon sinoćnje projekcije.

On je dodao da je lik Veljka Čubrilovića fascinirao sve članove filmske ekipe, te da vjeruje da će takav osjećaj imati i gledaoci.

- Većina ljudi još nije svjesna značaja ovog čovjeka za demokratizaciju i oslobođenje naših krajeva, a prošlo je više od stotinu godina čekanja da se priča o Veljku Čubriloviću na pravi način afirmiše u njegovom rodnom gradu - rekao je Pilipović.

Scenarista dokumentarnog dijela filma, kustos-istoričar Zavičajnog muzeja Bojan Vujčić rekao je da film obuhvata period od rođenja Čubrilovića, njegovog pohađanja osnovne škole u Gradišci, Gimnazije u Novom Sadu i Više učiteljske škole u Somboru.

Vujčić dodaje da su dalje išli stopama Veljka Čubrilovića, od njegovog prvog učiteljskog posla u Tuzli i škole u Priboju na Majevici, gdje je ostavio veliki trag i gdje je uhapšen na Ivanjdan 1914. godine, pa sve do smrtne kazne za saučesništvo u ubistvu Franca Ferdinanda u Sarajevu.

Scenarista igranog dijela filma, direktor i glumac Gradskog pozorišta Gradiška Draško Vidović rekao je da je bilo lako raditi sa dobrom ekipom, te izrazio nadu da je ovo početak uspješne "filmske priče" u Gradišci.

Osim Draška Vidovića, u filmu glume Zlatan Vidović koji igra Veljka Čubrilovića, te Miljka Brđanin, Admir Mešić, Đorđe Janković i drugi.

Film "Učitelj u lancima" biće prikazan na RTRS-u, a naredne sedmice i u Domu kulture u Novom Gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana