Predstavljeno drugo dopunjeno izdanje knjige “Dnevnik ratnog hirurga”

Srna
Predstavljeno drugo dopunjeno izdanje knjige “Dnevnik ratnog hirurga”

RUDO - Drugo dopunjeno izdanje knjige “Dnevnik ratnog hirurga” doktora Miodraga Lazića, koju je posthumno objavila Novinska agencija Republike Srpske - SRNA, predstavljeno je večeras u Rudom, u okviru manifestacije “Vidakovićevi dani kulture”.

Urednik drugog izdanja Branislav Ilić rekao je da je knjiga “Dnevnik ratnog hirurga” svojevrstan spomenik čovjeku i spomenik na pravu epopeju srpskog naroda koji se okružen višestrukim neprijateljem uspio odbraniti.

“Ova knjiga je učinila nešto što je bio dug, a to je da proslavi ljekare i medicinsko osoblje”, naveo je Ilić.

On je istakao da je ovo jedna od 26 knjiga Novinske agencije Republike Srpske iz ratnog opusa.

“Za sve ove knjige je značajno da govore o minulom ratnom sukobu, da su nastajale u ratu i objavljivane u ratu ili neposredno poslije rata”, istakao je Ilić.

Prema njegovim riječima, ova knjiga je jedna od najupečatljivijih, a da neposrednijeg svjedočenja od ovoga u “Dnevniku ratnog hirurga” teško da je bilo.

Korecenzent izdanja Zoran Žuža rekao je da je bio prijatelj doktora Lazića, njegov pacijent i da mu je on spasio život.

“Ovo je jedan sjajan izdavački poduhvat Srpske novinske agencije, spomenik jednom čovjeku, jednom junaku, jer svako vrijeme ima svoje junake, a doktor Lazić je bio heroj i junak i neko ko je ostao u srcima svih građana Istočnog Sarajeva, Republike Srpske i Srbije”, istakao je Žuža.

On je naveo da je prerana smrt Lazića sve pogodila, a ova knjiga je svjedočanstvo o herojstvu, junaštvu, ratnim bolnicama, ljudima koji su na prvim linijama fronta spasavali živote i bez kojih danas ne bi bilo Istočnog Sarajeva i Republike Srpske.

“Srpska novinska agencija je ovom knjigom od zaborava sačuvala jedno vrijeme, jednog čovjeka, jednog junaka, jednog heroja. Dnevnik je pisan jezikom koji je hiruški precizan o vremenu nastanka istočnog dijela Republike Srpske”, naglasio je Žuža.

Doktor Miodrag Lazić je tokom devedesetih godina prošlog vijeka bio ratni hirurg dobrovoljac u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj, kao hirurg je učestvovao u proboju koridora 1992. godine, bio je dobrovoljac u ratnoj bolnici “Koran” na Palama i jedan od osnivača bolnice “Žica” u Blažuju, na prvoj liniji fronta u Sarajevu.

Hirurg Miodrag Lazić /65/ preminuo je 14. aprila u Nišu od posljedica virusa korona, a sahranjen je 18. aprila na niškom Novom groblju.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana