Predstavljena kampanja "Jačanje medijske pismenosti kod djece u RS"

Milijana Latinović
Predstavljena kampanja "Jačanje medijske pismenosti kod djece u RS"

BANjALUKA - Kampanja "Jačanje medijske pismenosti kod djece u Republici Srpskoj" koja ima za cilj da kod osnovaca i srednjoškolaca razvije kritičko mišljenje i selektivan pristup informacijama u medijima i na internetu, predstavljena je danas u Banjaluci.

Kampanju koja će biti realizovana u iduće tri godine sprovode Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo saobraćaja i veza RS, a medijski partneri u projektu su Dnevne novine "Glas Srpske" i "Nezavisne novine" koji će pomoći školskim novinarskim sekcijama.

Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić istakla je da je cilj kampanje da djaca spoznaju šta znači medijska pismenost. 

- Mnoge informacije se plasiraju putem interneta što ima veliki uticaj na osnovce i srednjoškolce. Kroz određene radionice sprovodićemo kampanju da učenici nauče da kritički razumiju informacije i naprave selekciju. Na taj način mogu da zaštite sebe i da znaju šta je cilj plasiranja nekih informacija - rekla je Trivićeva.

Pomoćnica ministra saobraćaja Dijana Obradović rekla je da je namjera da se kroz ovaj projekat kod djece probudi spoznaja o značaju medija.

- Radićemo na edukaciji i odgovornom ponašanju na internetu u cilju da naučimo učenike da se zaštite od negativnih informacija. Fokus kampanje će biti na učenicima i roditeljima - istakla je Obradovićeva.  

U projekat su uključene mnoge škole, a jedna od njih je i Osnovna škola "Petar Kočić" iz Prijedora. 

- Đaci koji pohađaju novinarsku sekciju uče kako nastaje vijest i kako se ona plasira u javnost. Ovo je prilika da se to znanje nadograđuje i da učenici nauče kako da prepoznaju istinite vijesti te da postave granice u konzumiranju sadržaja sa interneta – naglasila je direktorica te škole Gorana Bosančić.

Istraživanje o medijskoj pismenosti u Srpskoj, u okviru svoje doktorske disertacije sprovela je profesorica sa Fakulteteta političkih nauka u Banjaluci Dragana Trninić, koja je rezultate predstavila na početku ove kampanje.

- Nivo medijske pismenosti u Srpskoj je na lošem nivou, posebno u odnsou na druge zemlje u kojima je istraživanje takođe rađeno. Potrebno nam je medijsko obrazovanje, ne samo kod djece već i kod odraslih – istakla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana