Predstavljena kampanja “Ja glasam za ženu”

Srna
Predstavljena kampanja “Ja glasam za ženu”

SARAJEVO - U Sarajevu je danas predstavljena kampanja “Ja glasam za ženu”, koja prikazuje snažne i uspješne žene iz BiH koje su napravile pozitivne promjene u svojim lokalnim zajednicama, a cilj priča je motivacija birača da izglasaju više žena u zakonodavna tijela u BiH.

Kampanju “Ja glasam za ženu” podržala je Vlada Velike Britanije, Švajcarske i Holandije, a sprovodi je Vestminster fondacija za demokratiju u partnerstvu sa Centrom za edukaciju i istraživanje “Nahla”.

Inicijatori ove ideje, najavljujući početak kampanje, pozivaju organizacije civilnog društva, institucije, političke stranke, medije, predstavnike međunarodne zajednice, te sve pojedince širom zemlje da se uključe u kampanju i doprinesu napretku društva BiH.

Britanski ambasador u BiH Metju Fild istakao je da su to priče o hrabrosti žena i njihovim dostignućima koja su oblikovala pojedince i zajednice.

“To su primjeri borbe za prava, prevazilaženje prepreka i ispunjenja snova putem obrazovanja i u područjima koja se smatraju rezervisanim za muškarce. Povećanje broja žena koje značajno učestvuju u politici ne može čekati da se iskorijeni korupcija ili oporavi ekonomija. Ključno je ostvariti te ciljeve. Sjetite se ovih sjajnih žena kada budete glasali, neka vam one budu inspiracija”, poručio je Fild.

U BiH je samo 6,8 odsto žena kandidata koje se 15. novembra utrkuju za načelnike opština, navedeno je u saopštenju Vestminster fondacije za demokratiju u BiH.

Direktor za saradnju pri Ambasadi Švajcarske u BiH Barbara Detviler Šojer smatra da društvo može napredovati samo ako su žene i muškarci jednako zastupljeni u političkom životu.

Zamjenik holandskog ambasadora u BiH Mine Nor istakla da će veća vidljivost i aktivno učestvovanje žena u javnom i političkom životu biti od koristi građanima.

“Žene su često one koje rade na inkluziji i podstiču saradnju, te su sposobne prevladati etničke, vjerske i druge podjele, imajući na umu dobrobit društva i zajednice”, smatra Nor.

Izvršni direktor Vestminster fondacije za demokratiju u BiH Nermina Voloder istakla je da žene čine polovinu stanovništva u BiH i zaslužuju da budu zastupljene u vlasti u jednakom procentu.

“Potreban je veći broj žena u politici, na odgovornim funkcijama kako bi se glas žena čuo na mjestima gdje se donose važne odluke”, dodala je Voloderova.

Predsjednik Centra za edukaciju i istraživanje “Nahla” Sehija Dedović istakla je da je ovo kampanja za jednake šanse, te za vraćanje povjerenja ženi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana