Predavanjem u Banjaluci okončan projekat "Srpski identitet u BiH": Biblioteka u Livnu biće čuvar jezika i pisma

M. L. 
Biblioteka u Livnu biće čuvar jezika i pisma
Foto: GS | Biblioteka u Livnu biće čuvar jezika i pisma

BANjALUKA - Kroz projekat "Srpski identitet u BiH" pokazali smo i Srbima u FBiH da nisu sami, a iz razgovora na predavanjima rodila se ideja da pri parohijskom domu u Livnu osnujemo biblioteku i tako damo doprinos očuvanju jezika, pisma i kulture srpskog naroda.

Poručeno je to danas na završnom predavanju u okviru projekta koje je održano u čitaonici Filozofskog fakulteta u Banjaluci.

Profesor Borivoje Milošević rekao je da u parohijskom domu u Livnu postoji veoma skromna biblioteka. 

- Filozofski fakultet u Banjaluci, Narodna i univerzitetska biblioteka RS i Arhiv RS izdvojiće određen broj knjiga koje ćemo odvesti u Livno. Ljudi koji tamo žive, odnosno njihova djeca nemaju u školama nacinalnu grupu predmeta niti uče ćirilicu i na ovaj način želimo da damo doprinos da i Srbi iz Livna imaju na raspolaganju bogat knjižni fond. Vjerujem da ćemo u novembru to uspjeti da završimo - poručio je Milošević. 

Osim u Livnu, predavanja su održana i u Glamoču, Drvaru, Bosanskom Petrovcu, Trebinju, Gacku i Tesliću, a rukovodilac projekta profesor Boško Branković istakao je da je projekat ukazao na potrebu kontinuiranog rada na terenu kroz rpedavanja koja bi bila interesantna građanima.

- Nadam se da će institucije prepoznati značaj ovog i sličnih projekata i podržati njihovu realizaciju širom RS i FBiH - poručio je Branković.

Docent dr Snježana Kević Zrnić govorila je o "Srpskom identitetu i porodičnom vaspitanju" upozorivši da definitivno postoji kriza srpske porodice u kojoj roditelji imaju svoje karijere a djeca formiraju identitet bez uticaja važne odrasle osobe koja im je bliska, što ranije nije bio slučaj. 

Na temu "Srpski identitet i iskustva kolonijalizma" govorio je dr Dragan Dragomirović. Recenzent projekta profesor Slaviša Jenjić istakao da je ideja da sve ono o čemu su pričali tokom predavanja sumiraju u zbornik koji bi bio dostupan javnosti. 

Iako je projekat u finansijskom smislu bio veoma skroman, predavači su saglasni da je imao veliku medijsku pažnju, na čemu su posebno zahvalili Dnevnom listu "Glas Srpske" koji je ispratio svako predavanje. 

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana