Pred privredom i javnim sektorom šest novih rundi

Milijana Latinović
Pred privredom i javnim sektorom šest novih rundi

BANjALUKA - Privrednici i javni sektor u Republici Srpskoj do sada su zahvaljujući multilateralnim kompenzacijama “prebili” 780,2 miliona maraka obaveza i potraživanja čime je značajno smanjena nelikvidnost i povećana lakoća naplate dugova, a u ovoj godini pred njima je šest novih šansi.

Istakli su to za “Glas Srpske” u Banjalučkoj berzi navodeći da je od prve kompenzacije koja je održana 2015. godine, do danas kompenzovano oko 7,8 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je veoma značajan iznos.

- Vlada Srpske je donijela odluku o organizovanju multilateralnih kompenzacija u ovoj godini. Kompenzacije će biti organizovane šest puta tokom godine i to u februaru, aprilu, junu, avgustu, oktobru i decembru - naveli su u Banjalučkoj berzi.

Dodali su da prosječno 751 učesnik kompenzuje obaveze i potraživanja po kompenzaciji, te da se u prosjeku po jednoj kompenzaciji prijavi 835 miliona dugova.

- Pokretanje multilateralnih kompenzacija se pokazalo više nego opravdanim. Iznos kompenzovanih obaveza kao i broj učesnika koji redovno prijavljuju obaveze te učesnici koji podrazumijevaju održavanje narednih kompenzacija to najbolje potvrđuje. Privreda više ne pita da li će biti novih kompenzacija već kada će biti nova kompenzacija - istakli su u berzi.

Naglasili su da ima dosta prostora za unapređenje ovog sistema, te da se to prije svega odnosi na potrebu da svi učesnici u skladu sa zakonom prijavljuju svoje dugove. U Banjalučkoj berzi ističu da je primjetan rast broja privrednih subjekata iz FBiH koji dobrovoljno učestvuju u kompenzacijama.

- Ovo nameće potrebu da se u sistem kompenzacija uvede i Uprava za indirektno oporezivanje BiH koja bi kompenzacije mogla da koristi za naplatu indirektnih poreza i istovremeno za povrat indirektnih poreza poreskim obveznicima. Sve ove mjere bi mogle da multipliciraju iznose kompenzacija. Zakonska osnova postoji, sistem funkcioniše tako da je za primjenu ovih mjera potrebna samo dobra volja i želja da se naplate potraživanja - istakli su u Banjalučkoj berzi.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić ističe da je komora bila inicijator donošenja zakona o multilateralnim kompenzacijama, te da su uvijek isticali da je potrebno više sesija na godišnjem nivou.

- Najbolji rezultat postigli smo u prva dva ciklusa multilateralnih kompenzacija, dok su kasnije ti iznosi bili na nižem nivou tako da je potrebno ponovo podići svijest privrednika i javnog sektora o značaju kompenzacija - rekao je Račić i dodao da je u Srpskoj registrovano oko 10.500 privrednih društava. Naglasio je da je dobro što se uključuju privrednici iz FBiH, te da se i komora zalaže za uključivanje UIO BiH u ovaj proces. Prema podacima Banjalučke berze prva ovogodišnja kompenzacija zakazana je za 18. februar.

 

Edukacija

U Banjalučkoj berzi kažu da je potrebno izvršiti ponovnu edukaciju učesnika multilateralnih kompenzacija kako bi prijavljivali svoje obaveze, te više koristili mogućnost naplate potraživanja.

- Učesnicima treba pojasniti da ukoliko nemaju dugova mogu prijaviti buduće obaveze, odnosno avansna plaćanja prema povjeriocima ili prijaviti avanse poreza i doprinosa kako bi naplatili svoja potraživanja - pojasnili su u berzi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana