Pred đacima dva nova zanimanja

Anita Janković-Rečević
Pred đacima dva nova zanimanja

Banjaluka - U prvi razred srednjih škola u Srpskoj iduće školske godine planiran je upis 10.484 učenika, a mali maturanti prilikom izbora zanimanja na raspolaganju će imati i dva nova smjera, poslovno-informatički tehničar i tehničar modelar obuće, koji će biti uvedeni u školama u Doboju i Banjaluci.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS donijelo je plan upisa učenika u srednje škole za školsku 2019/2020. godinu, prema kojem je odobren upis 2.491 đaka za zanate, a 7.993 za zanimanja četvrtog stepena. U gimnaziji mjesta ima za 2.035, a u tehničkim školama za 5.958 učenika.

- Za zanimanje poslovno-informatički tehničar odobren je upis jednog odjeljenja u Ekonomskoj školi Doboj koja je i podnijela inicijativu za uvođenje tog smjera, dok je za uvođenje smjera tehničar modelar obuće u struci Tekstilstvo i kožarstvo, interesovanje iskazala poslovna zajednica. Đaci će se za to zanimanje obrazovati u banjalučkoj Školi učenika u privredi - naveli su u Ministarstvu prosvjete.

Dodali su da u cilju unapređenja obrazovanja rade na reviziji nastavnih planova i programa, kao i izradi standarda zanimanja koji će sadržavati popis svih poslova koje pojedinac može obavlja sa stečenom diplomom.

- U cilju povećanja zapošljavanja na lokalnom nivou školama smo uputili  dopis o izmjeni nastavnih planova u skladu sa potrebama tržišta rada mjesta u kojima se nalaze. Deficitarna zanimanja se razlikuju od grada do grada - pojasnili su u Ministarstvu prosvjete.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije i direktor Građevinske škole u Banjaluci Ljuban Bajić kaže da vlada slabo interesovanje đaka za deficitarna zanimanja, te da su prošle godine imali konkurs za kamenoresce, ali da uopšte nije bilo zainteresovanih.

- Grad svake godine stipendira đake koji se školuju za zanate poput zidara ili armirača-betonirača, a pomažu im i poslodavci tokom prakse, ali interesovanje je slabo. Vidjećemo da li će ove godine biti drugačije - rekao je Bajić.

Predsjednik Aktiva direktor srednjih škola na području regije Doboj Spasoje Vasiljević ističe da upisne kvote predviđaju 100 mjesta više u odnosu na broj učenika koji će završiti deveti razred.

- Na zanate, koji su uglavnom potrebni lokalnim privrednicima, trebalo bi da bude upisano oko 25 odsto učenika od ukupnog broja đaka koji se upisuju u prve razrede - naveo je Vasiljević.

Konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola biće raspisan do kraja maja, a upisni rokovi održaće se u junu i julu.

Aplikacija

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističu da je svršenim osnovcima na raspolaganju android aplikacija “Vodič kroz zanimanja”, koja je osmišljena kako bi im pomogla prilikom izbora željenog zanimanja.

- Na aplikaciji su dostupni planovi u svakoj srednjoj školi, kao i opisi zanimanja, uključujući i statističke podatke Zavoda za zapošljavanje RS - rekli su u ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana