Praznik nosi nadu da će biti bolje

Milijana Latinović
Praznik nosi nadu da će biti bolje

Banjaluka - Vjernici islamske vjeroispovijesti počeli su juče proslavu Kurban-bajrama, jednog od dva velika islamska praznika, koji se proslavlja četiri dana.

Brojni muslimani okupili su juče na molitvi u džamijama širom RS i BiH, čestitajući jedni drugima praznik riječima “Bajram šerif mubarek olsun”, a potom su slavlje nastavili sa porodicom i prijateljima.

Običaj je da se za praznik žrtvuje kurban, odnosno ovan čije meso se dijeli siromašnima i komšijama. Kurban-bajramu najviše se raduju najmlađi članovi porodice, jer je običaj da odrasli djeci daruju prigodne poklone.

Centralna svečanost u BiH održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je molitvu predvodio poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, koji je poručio da su svi ljudi bez obzira na razlike, od jednog oca i majke.

- Treba nam nova nada i vjera da je moguće bratstvo svih ljudi. Znamo da uspjeha nema bez žrtve - istakao je Kavazović. 

Centralna svečanost povodom proslave praznika u Banjaluci je održana u Ferhadiji, odakle je muftija banjalučki Osman Kozlić vjernicima poručio da se oslobode zla i čine dobra djela.

- Nažalost, kada pogledamo našu realnost uvidjećemo da smo se mi u stvari udaljili od Boga, Božijih riječi i zapovijedi. Sve dok u jednom srcu ima zlobe, zavisti i mržnje tu nema vjere i ljubavi - rekao je Kozlić.

Praznična radost ispunila je srca brojnih muslimana koji su se okupili na molitvi u Ferhadiji.

- Kurban-bajram je praznik mira, suživota i opstanka. Proslavljam praznik u nadi da će biti bolje i da ću doživjeti mnogo ovakvih praznika zajedno sa komšijama pravoslavcima i katolicima - rekao je Banjalučanin Elmedin Đuzel.

Svečano je bilo i u Foči, Rogatici, Višegradu, kao i u drugim lokalnim zajednicama u RS i FBiH.

Kurban-bajram se još naziva i hadžijski, jer se u Meki završava glavno godišnje hodočašće. Obaveza svakog muslimana jeste da bar jednom tokom života, ako mu to finansijske mogućnosti dozvoljavaju, hodočasti u Meku. Ove godine je iz BiH na hadž putovalo 1.680 vjernika.

Čestitke

Muslimanima u BiH povodom Kurban-bajrama čestitke su uputili brojni zvaničnici Srpske. Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović poželio je da poruke hadža i kurbana podstaknu i osnaže osjećaj odgovornosti i solidarnosti prema svim ljudima.

- Ovo je prilika za okupljanje porodice, rodbine i prijatelja i zato želim da praznične dane provedete u radosti i veselju sa svojim bližnjima - naveo je Čubrilović u čestitki.

Predsjednik SP-a Petar Đokić poželio je vjernicima da praznik provedu u duhovnoj radosti, miru, solidarnosti i plemenitosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana