Pravosuđe na poštedi, radnici gore na poslu

A. Janković, N. Tomašević
Pravosuđe na poštedi, radnici gore na poslu

Banjaluka - Zaposleni u banjalučkim sudovima i tužilaštvu napustili su juče kancelarije prije kraja radnog vremena, a njihovi šefovi su tu odluku donijeli zbog tropske vrućine.

Dok su sudije, tužioci i službenici napuštali radna mjesta, u drugom dijelu grada zatekli smo desetak građevinaca kako posljednjim atomima snage revnosno obavljaju svoje poslove.

Kako saznajemo, radnicima Osnovnog i Okružnog suda u Banjaluci zbog vrućine je odobreno da posao napuste oko 14 časova, dok su zaposleni u Okružnom tužilaštvu radili još pola sata manje. Odluku o skraćenju radnog vremena donijeli su šefovi ovih institucija kako bi zaštitili radnike od velikih vrućina uprkos tome što su mnogi od njih sjedili u klimatizovanim kancelarijama.

Sagovornik "Glasa Srpske" iz Osnovnog suda Banjaluka kazao je da su oko podneva dobili obavještenje da je radno vrijeme zbog vrućine skraćeno. Slično obavještenje obradovalo je i zaposlene u Okružnom tužilaštvu.

Dok su zaposleni u pravosuđu, među kojima mnogi zarađuju nekoliko prosječnih plata, odlazili na poštedu, u naselju Starčevica zatekli smo građevince na otvorenom koje su sati dijelili do odlaska kući. O skraćenju radnog vremena nisu ni razmišljali iako su zbog vreline na izmaku snage.

Na plus 40 zidali su zgradu. Ispod usijanih šljemova viri mokra kosa, a znoj se slijeva niz čelo. Peškiri i kante i flaše sa vodom su im, kažu, glavni saveznici na užarenom betonu.

- Do 12 sati nekako guramo, ali poslijepodne kad sunce ucvrlji, jedva dišemo. Pravimo malo češće pauze. Na vrhu zgrade je kao u paklu, pa se otimamo oko poslova na nižim spratovima - kaže M. B.

Vijest o skraćenom radnom vremenu u pravosuđu nije ih, kažu, ni iznenadila.

- Mogu oni kako hoće jer imaju fiksnu platu, pa radili sat, dva ili pet, na kraju mjeseca isti iznos dobijaju na račune. Mi smo na satnici pa koliko radimo, toliko nam i plate. Molimo boga da što više radimo, makar i poskapali. Ovo je sezonski posao, što zaradiš preko ljeta, zaradio si. Treba prehraniti porodicu tokom duge zime - priča jedan od građevinaca.

Na poslu smo zatekli i vozače, trgovce, roštilj majstore, pekare... Iscrpljena lica i odmahivanje glavom i rukama govore više od riječi. Poslodavci nisu imali milosti ni prema putarima, koji su vrijedno radili na užarenom asfaltu. Jedan od njih dobacuje da neće prestajati da rade dok ne popadaju u nesvijest jer je do posla teško doći, pa makar bio krvav kao njihov.

Paklene vrućine čekaju ove radnike i narednih dana. Prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda kaže da će narednih dana RS zahvatiti novi talas tropske vrućine i da bi ovo ljeto moglo biti natprosječno toplo.

- Nedjelja će biti najtopliji dan. Temperature će se kretati od 34 do 38, a ponegdje i do 40 stepeni Celzijusa. Noći će biti izrazito tople jer temperatura u većem dijelu RS neće pasti ispod 20 stepeni. Početkom naredne sedmice uslijediće pad temperature za nekoliko stepeni, ali i dalje ostaje vruće - kaže dežurni meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Igor Kovačić.

Tokom vikenda spas od vrućine mnogi će potražiti na bazenima, jezerima i riječnim kupalištima, a spasilačka služba Ronilačkog kluba "Buk" iz Banjaluke apeluje na građane da ne odlaze na kupališta gdje nema spasilaca.

Vatrogasci

Kad živa skoči na plus 40, naročito je teško vatrogascima jer raste broj požara zbog čega apeluju na građane da ne pale vatru na otvorenom.

- Obim posla ljeti poraste za tri puta. Tri dana se već borimo sa vatrom koja izmiče kontroli i požar se širi od trebinjskog sela Kočeli ka Ljubinju. Vatra ulazi u nepristupačan teren, gdje ne mogu ući cisterne niti bilo kakvo vozilo i ne očekujemo da u skorije vrijeme taj požar lokalizujemo - kaže komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje Danko Vuković i dodaje da na terenu radi 55 ljudi te da gori šuma, nisko rastinje i trava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana