Prava po osnovu Zakona o žrtvama ratne torture u Srpskoj ostvaruje 200 žena

GS
Prava po osnovu Zakona o žrtvama ratne torture u Srpskoj ostvaruje 200 žena

BANjALUKA - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je danas da u Srpskoj 200 žena žrtava rata ostvaruje pravo po osnovu Zakona o žrtvama ratne torture, od kojih 121 pravo na mjesečnu novčanu pomoć.

 

- Taj zakon je u primjeni od oktobra 2018. godine i bilo je određenih nerazumijevanja od opštinskih i gradskih organa uprave, ali su ona premoštena - rekao je Milunović novinarima u Banjaluci nakon što je prisustvovao Skupštini Udruženja žena žrtava rata.

On je naveo da ovo udruženje ima 500 članica i da se zajednički djeluje i reaguje gdje god se uoče određene nepravilnosti i moguće nenamjerno nerazumijevanje u postupanju opštinskih organa u primjeni ovog zakona.

"Imali smo i nekoliko seminara za edukaciju lica koja rade direktno na primjeni zakona i u ovom trenutku smatram da nema nepravilnosti u njegovoj primjeni, a sigurno će u narednom periodu biti još žena koje će ostvariti taj status", rekao je Milunović.

On je naglasio da ga je ganula zahvalnica koju mu je dodijelilo ovo udruženje tokom Skupštine, dodajući da su žene žrtve rata kategorija koja je podnijela veliku žrtvu.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić navela je da je Srpska imala Zakon o civilnim žrtvama rata na osnovu kojeg je oko 600 žena žrtava rata ostvarilo to pravo do 2007. godine.

"Zakon o žrtvama ratne torture je novi zakon koji je obuhvatio one žrtve koje nisu bile obuhvaćene Zakonom o civilnim žrtvama rata. Sve su to žrtve logora, neke i sa fizičkim oštećenjima, i kada se to sabere danas 25 godina poslije rata, nas je mnogo više nego što je ostvarenih nosilaca prava u Federaciji BiH /FBiH/ kojih je u tom entitetu 829", navela je Rajilićeva.

Ona je dodala da je zahvalnica uručena Milunoviću, između ostalog, i za njegovo veliko zalaganje da se riješe svi problemi u primjeni ovog zakona kako bi svaka žrtva ostvarila svoja statusna prava.

Rajilićeva je dodala da posebnu zahvalnost Udruženje duguje inspektorima Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske koji uzimaju iskaze od žena žrtava rata i to rade sa toliko razumijevanja, pažnje i takta, pri čemu uzimaju iskaze i o najsitnijim detaljima o zlodjelima koje su žene pretrpjele.

Ona je istakla da se, zahvaljujući radu ovog udruženja čiji su predstavnici više puta odlazili u inostranstvo, čulo za Srpkinje žrtve proteklog rata u BiH u gradovima kao što su NJujork, Vašington, Minhen, Hag, Stokholm i da je to rađeno bez ikakve politizacije.

Rajilićeva je navela da su zahvalnice dobili predstavnici srpskih udruženja iz švedskog mjesta Sordetelja, koji su članice Udruženja žena primili da bi u Stokholmu prisustvovale dodjeli Nobelove nagrade Peteru Handkeu, ali su ih i fizički štitili od eventualnih kontakata sa predstavnicima bošnjačkih udruženja koja su protestovala zbog dodjele nagrade Handkeu.

Predsjednik Srpskog kulturnog udruženja iz Sordetelja Dragan Laban rekao je da su preko glumice i režiserke Jelene Mile Ivanišević bili obaviješteni da žene žrtve rata iz Republike Srpske dolaze na dodjelu Nobelove nagrade, te da je njihova prva reakcija bila: "šta treba da uradimo?" i da su im dali punu podršku tokom boravka.

Jelena Mila Ivanišević, direktor Novog balkanskog filma nordijskih zemalja rekla je da su Srbi u Švedskoj često prepušteni sami sebi, da trpe velike napade i pritiske sa raznih strana, navodeći svoj lični primjer kada je snimila film o ženama dobrovoljcima u srpskoj vojsci u Prvom svjetskom ratu, dočekana porukama da "vrši srpsku propagandu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana