Poziv opštinama i gradovima da se prijave za učešće u programu BFC

Srna
Poziv opštinama i gradovima da se prijave za učešće u programu BFC

BANjALUKA – Lokalne samouprave iz cijelog regiona od danas imaju priliku da se prijave za učešće u programu sertifikacije gradova i opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi /BFC SEE/ i time sistemski unaprijede uslove za privlačenje investicija i brži razvoj privrede.

Partnerstvo za konkurentni region /CORE Partnership/, u saradnji s Njemačkom razvojnom saradnjom koju sprovodi GIZ, raspisalo je javni poziv čelnicima lokalnih samouprava da, prateći kriterijume BFC SEE sertifikacije, unaprijede rad i efikasnost lokalne administracije. Poziv je otvoren za 50 lokalnih samouprava iz regiona, koje žele da učestvuju u BFC SEE programu. Poziv je namijenjen lokalnim liderima koji, učešćem u programu, žele da unaprijede uslove poslovanja na lokalnom nivou, povećaju investicije i obezbijede bolji životni standard. Početni korak u ovom procesu je da lokalna zajednica prepozna jedinstvene potencijale i ulogu privrede u kreiranju održive strategije razvoja.

BFC SEE program pruža jasne smjernice za jačanje partnerstva s lokalnom privredom. Kriterijumi podrazumijevaju strateški pristup lokalnom ekonomskom razvoju, jačanju organizacionih kapaciteta, efikasnosti i digitalizaciji opštinskih usluga.

Standard doprinosi konkurentnosti, predvidivosti poslovnog okruženja i posebno vrednuje podršku preduzetništvu, inovacijama i zelenoj ekonomiji. BFC SEE program se sprovodi od 2012. godine i do sada je više od 100 gradova i opština prošlo kroz proces sertifikacije, a trenutno 45 lokalnih samouprava posjeduje sertifikat koji predstavlja pečat kvaliteta njihovog poslovnog okruženja.

Rezultati istraživanja, koje je sprovelo Partnerstvo za konkurentni region, pokazuju, da više od tri četvrtine lokalnih samouprava, koje su prošle kroz ovaj proces smatra da je bio koristan. Ističu da ih je najviše motivisalo unapređenje efikasnosti rada administracije, privlačenje novih investicija i prepoznatljivost lokalne samouprave. Njih 98 odsto bi BFC SEE preporučili i drugim gradovima i opštinama.

roces sertifikacije traje 12 mjeseci i podrazumijeva ispunjavanje 10 BFC SEE kriterijuma. Proces podrazumijeva obuku tima, evaluaciju i pripremu izvještaja, sa konkretnim preporukama za unapređenje. Na kraju procesa, nezavisna verifikaciona komisija procjenjuje da li lokalna samouprava ispunjava uslove za BFC SEE sertifikaciju.

U Republici Srpskoj važeći BFC sertifikat posjeduju Banjaluka, Bijeljina, Trebinje, Prijedor, Doboj, Modriča, Kotor Varoš, Zvornik, Teslić, Gradiška, Laktaši, Brod, Novi Grad i Prnjavor. Oni su među najuspješnijim lokalnim samoupravama kada je riječ o investicijama i razvoju lokalne privrede.

Sertifikat BFC gradovima donosi prepoznatljivost u odnosu na druge lokalne samouprave, uz bolju poziciju na investicionoj mapi jugoistočne Evrope i veće šanse za privlačenje ulaganja. Dobijaju mogućnost učešća u regionalnim projektima koje finansiraju međunarodni donatori i priliku za razmjenu znanja s najuspješnijim lokalnim samoupravama.

Za učešće u programu, zainteresovani gradovi i opštine iz Republike Srpske mogu da dostave prijavu putem sajta www.bfc-see.org ili da se obrate Privrednoj komori Republike Srpske, nadležnom Tehničkom sekretarijatu za sprovođenje BFC SEE programa u Republici Srpskoj.

Partnerstvo za konkurentni region /CORE Partnership/ okuplja više od 20 institucija i organizacija iz jugoistočne Evrope.

Sprovođenje BFC SEE programa podržava GIZ Otvoreni regionalni fond za modernizaciju opštinskih usluga /GIZ ORF MMS/.

KRITERIJUMI ZA STICANjE SERTIFIKATA

Kvalitet lokalnog poslovnog okruženja ocjenjuje se na osnovu više od 60 kriterijuma koji su grupisani u 10 kategorija. To su posjedovanje strateškog plana razvoja sa planom kapitalnih inFrastrukturnih ulaganja, postojanje funkcionalne Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, kao i Privrednog savjeta za stalnu komunikaciju i saradnju s privredom, u cilju kreiranja boljih uslova poslovanja.

Za svaku modernu lokalnu samoupravu neophodno je da ima efikasan sistem izdavanja građevinskih dozvola, da raspolaže informacijama o mogućnostima, uslovima ulaganja i troškovima poslovanja, da ima aktivnu ulogu u procesu obrazovanja i zapošljavanja, doprinosi razvoju preduzetništva, štiti životnu sredinu.

Zahtjev BFC SEE standarda podrazumijeva i digitalizaciju administrativnih procedura i rješenja za efikasnije informisanje građana i privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana