Poziv nadležnima da hitno obezbijede potrebna medicinska sredstva za Srbe u FBiH

Srna
Poziv nadležnima da hitno obezbijede potrebna medicinska sredstva za Srbe u FBiH

BANjALUKA - Savez srpskih udruženja "Zavičaj" Banjaluka pozvao je nadležne kantonalne i organe Federacije BiH i BiH da hitno obezbijede potrebna zaštitna medicinska sredstava, lijekove, hranu i stručne kadrove da bi se od virusa korona zaštitilo stanovništvo u FBiH, a time i srpska populacija koja živi u ovom entitetu.

Predsjednik Saveza Brane Pećanac rekao je Srni da Savez podržava apel načelnika opština Drvar, Glamoč, Bosanski Petrovac i Bosansko Grahovo koji traže pomoć u medicinskoj opremi kao što su respiratori, maske, zaštitne rukavice i mantili, lijekovi i ostala oprema.

"Očito je da su ove opštine sa većinskim srpskim stanovništvom prepuštene same sebi, a čini nam se da je to slučaj i na ostalim prostorima FBiH gdje žive Srbi", naveo je Pećanac.

On je dodao da Savez apeluje i traži od Vlade Republike Srpske i ostalih nadležnih institucija da zajedno sa Vladom Srbije i njenim nadležnim institucijama pomognu srpskom narodu na području Drvara, Glamoča, Bosanskog Petrovca, Bosanskog Grahova, Mostara, Sarajeva, tuzlanske i posavske regije u svim segmentima obezbjeđivanja potrebnih sredstava da bi se stanovništvo uspješno borilo protiv teške i katastrofalne pandemije.

Prema njegovim riječima, potrebno je što hitnije obezbijediti sredstva za zaštitu zdravstvenih radnika i stanovništva, medicinsku opremu, prehrambene proizvode, kao i higijenska sredstva za održavanje lične higijene.

Pećanac je pozvao udruženja i članove Saveza da se pridržavaju mjera koje su nadležne entitetske i institucije na nivou BiH donijele u borbi protiv širenja virusa korona i da sprovode njihove zahtjeve s ciljem što efikasnije zaštite zdravlja i života građana Republike Srpske i Federacije BiH.

"Savez zahvaljuje i čestita medicinskom osoblju, policiji Republike Srpske i Federacije BiH, kao i svim subjektima i institucijama na predanom radu da sačuvaju živote i zdravlje građana Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije", zaključio je Pećanac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana