Pozitivne kritike za mjere IRB-a u krizi izazvanoj pandemijom

GS
Foto: gs

Mjere Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske u krizi izazvanoj virusom korona dobile su veoma pozitivne kritike na današnjoj konferenciji Evropske asocijacije javnih banaka (EAPB) u Briselu, gdje je bilo riječi o odgovoru banaka na krizu uzrokovanu pandemijom.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora za upravljanje portfeljom i zajedničke poslove IRB-a Zlatko Popović rekao je na ovom skupu da je ta banka već krajem marta 2020. godine omogućila korištenje moratorijuma na plaćanje kreditnih obaveza u trajanju od tri mjeseca, kao i dodatnog grejs-perioda u otplati za sva pravna lica i preduzetnike koji sredstva ove banke koriste direktno ili putem komercijalnih banaka.

Ubrzo su ovom mjerom obuhvaćena i fizička lica - naveo je Popović na ovom skupu, gdje su razmijenjena iskustva članica ove organizacije u vezi sa realizovanim mjerama i planovima za dalje djelovanje.

Popović je podsjetio da je snižena izlazna kamatna stopa na 0,5 odsto po postojećim kreditnim linijama namijenjenim privredi, poboljšani su uslovi za finansiranje novih tehnologija i uvođenje inovativnijih i produktivnijih tehnoloških rješenja, saopšteno je iz IRB-a.

Imajući u vidu da je pandemija naročitno snažno pogodila budžete lokalnih zajednica širom Srpske, olakšani su uslovi zaduživanja za jedinice lokalne samouprave putem kreditne linije za ove namjene, umanjenjem izlazne kamatne stope za 0,3 odsto - rekao je Popović.

U svrhu podrške oporavku privrednih subjekata, IRB je zaključila i finansijski aranžman sa Svjetskom bankom, koji je postao operativan u drugoj polovini ove godine.

Obezbijeđeno je 20,5 miliona evra kroz povoljna kreditna sredstva namijenjena posebno pogođenim mikro, malim i srednjim preduzećima čiji je pad prihoda u drugom kvartalu 2020. godine bio veći od 20 odsto u odnosu na drugi kvartal 2019. godine. Takođe, sredstva mogu koristiti preduzetnici i preduzeća koja posluju na području nerazvijenih opština, koja su inkluzivna za žene i novoosnovani preduzetnici i preduzeća - saopšteno je iz IRB-a.

U saopštenju se ističe da su mjere IRB-a u krizi izazvanoj virusom dobile veoma pozitivne kritike.

IRB je od januara 2012. pridruženi član EAPB-a, sa perspektivom punopravnog članstva čim BiH postane zemlja kandidat za EU.

EAPB okuplja nacionalne i regionalne javne finansijske institucije, a osnovan je 4. maja 2000. godine. Trenutno ima oko 100 članova iz evropskih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana