Pozder: Zajednički zadatak - spriječiti odlaganje radioaktivnog otpada

Srna
Foto: Agencije

NOVI GRAD - Ministar ekologije i turizma Federacije BiH /FBiH /Nasiha Pozder rekla je da su danas u Novom Gradu počela terenska istraživanja na području uticaja planirane izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada u opštini Dvor u Hrvatskoj, ali da je ranije urađeno dosta aktivnosti i da su u ovom poslu sve institucije zajedno.

Prema njenim riječima, timovi iz oba entiteta se redovo sastaju, kontinuirano razgovaraju i počeli su da rade istraživanja rezultata koji su postojali od ranije.

"Ovo je jedan od zadataka koji smo počeli i radimo. Što se tiče FBiH uključeni su instituti agropedološki i hidrometeorološki, Ministarstvo ekologije Unsko-sanskog kantona, Ministarstvo ekologije i turizma FBiH. Želimo da pošaljemo poruku da smo u ovom poslu svi zajedno i da imamo zajednički zadatak koji trebamo ispuniti", rekla je ona.

Pozderova je navela da će istraživanja biti obavljena i u lokalnim zajednicama uz rijeku Unu u Federaciji BiH.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", kao i postojeći instucionalni otpad, skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana