Povrće nude šakom i kapom

Danijela Bajić
Povrće nude šakom i kapom

BANjALUKA - Prerađivači i izvoznici, koji su se javili na poziv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, već imaju pune ruke posla, jer povrtari sa svih strana zovu i nude viškove svojih proizvoda u otkup.

Otkup povrća počeo je u ponedjeljak, a prerađivači su već zatrpani viškovima, koje, kako kažu, jedva stižu na vrijeme da prerade.

Jedan od njih je i bijeljinska firma “Mamedža” koja, pored proizvodnje, povrće otkupljuje i prerađuje radi dalje prodaje, a njen vlasnik Mladen Lazić kaže da povrtari zovu sa svih strana.

- Odjednom imam i po 20 poziva. Svi dolaze i nude svoje povrće. Koliko su proizvođači navalili, sigurno neću moći toliko otkupiti - rekao je Lazić, koji je pohvalio mjere nadležnih, jer, kako kaže, svi će imati koristi. Dodao je da ovih dana otkupljuje cveklu, kupus i papriku, dok je 25 tona povrća već prerađeno. 

Na poziv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za preradu i izvoz otkupljenih viškova povrća javilo se ukupno devet firmi, za šta je izdvojeno dva miliona KM.

Iz ministarstva poručuju da će, ukoliko se desi da bude otkupljeno više od 20.000 tona, koliko je planirano, biti određene kvote proporcionalno u odnosu na izraženi interes.

Kako su istakli, za preradu 11.000 tona povrća javilo se pet firmi, dok su interesovanje za izvoz 9.000 tona izrazila četiri preduzeća.

- Na primjer, jedan prerađivač koji se prijavio da otkupi 1.000 tona povrća iz Kompenzacionog fonda mogao bi dobiti maksimalno 100.000 KM - objasnili su u ministarstvu, u kojem su uvjereni da će sigurno biti otkupljeno svih 20.000 tona.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić izjavio je da će Srpska imati uspješnu proizvodnu godinu, ističući da je to dobro, imajući u vidu krizu izazvanu epidemijom virusa korona.

- Možda u posljednjih deset godina nismo imali ovako rekordu godinu. Imali smo rekordne prinose pšenice, ječma, tih ozimih kultura. Nemamo problema ni u proizvodnji proljećnih kultura - kukuruza i soje - rekao je Pašalić.

On je naveo da u avgustu nije bilo suše, tako da Srpska može da bude zadovoljna stanjem u ovom sektoru, te dodao da su u ovoj godini proizvedeni viškovi, za koje je rekao da će biti problem njihovog zbrinjavanja jer je smanjena potrošnja.

- Dobro je da je riječ o proizvodima dobrog kvaliteta, tako da se ti viškovi mogu zbrinuti kroz pijace, odnosno prodaju u svježem stanju, ali i kroz preradu - naglasio je Pašalić i dodao da je ovo dobar primjer kako zajedno Vlada i prerađivački kapaciteti mogu da obezbijede da viškovi budu prerađeni i pretvoreni u proizvod koji nije kvarljiv.

Prema njegovim riječima, postignut je dogovor sa “Savom”, ali i banjalučkom firmom “Vitaminka” i nekoliko manjih prerađivača da prerade te viškove poljoprivrednih proizvoda.

Junad i svinje

Kad je riječ o otkupu tovnih junadi i svinja, koji je počeo 3. avgusta, Boris Pašalić je naveo da su već narednog dana preuzeta prva grla od domaće prerađivačke industrije i očekivanja su da će biti otkupljeno do 6.000 junadi i 10.000 svinja. Svinja je trenutno oko 110.000, znači biće otkupljeno 10.000 ili maksimalno oko deset odsto. Junadi je trenutno oko 24.000, a biće otkupljeno oko 6.000 ili maksimalno 25 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana