Povratak male mature nakon tri godine

Milijana Latinović
Povratak male mature nakon tri godine

BANjALUKA - Znanje iz srpskog jezika i matematike početkom juna pokazaće oko 10.000 učenika devetog razreda iz svih 187 osnovnih škola, a Republički pedagoški zavod privodi kraju pripremanje zbirki zadataka za polaganje male mature, koja će i ovog puta biti eksperimentalna.

Ovaj vid provjere znanja malih maturanata u Srpskoj sprovođen je eksperimentalno od školske 2017/2018. godine, kako je i predviđeno Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.

U školskoj 2019/2020. godini trebalo je da njome bude obuhvaćeno svih 187 osnovnih škola kako bi se od školske 2020/2021. godine mogla realizovati mala matura u punom kapacitetu, kao obavezujuća gdje bi se rezultati vrednovali prilikom upisa učenika u srednje škole. Međutim, zbog virusa korona to nije bilo moguće. Malu maturu učenici devetog razreda zbog pandemije virusa korona nisu polagali ni lani.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović potvrdio je za “Glas Srpske” da su dobili saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture, te da se uveliko pripremaju za provjeru znanja malih maturanata.

- Ponovo organizujemo eksperimentalnu malu maturu u svim osnovnim školama. Tri godine nije bilo uopšte provjere. Privodimo kraju pripremu zbirki zadataka koje će biti objavljene na internet stranici Zavoda. Ove godine novina je što uz srpski jezik i matematiku uvodimo i za djecu bošnjačke nacionalnosti provjeru iz jezika bošnjačkog naroda - rekao je Damjanović.

Predsjednik Aktiva osnovnih škola na području banjalučke regije Miroslav Popržen rekao je za “Glas” da je cilj sprovođenja eksperimentalne male mature da se uvježbaju procedure prije nego ovaj vid testiranja postane stalna praksa, a rezultati počnu da se vrednuju prilikom upisa u srednju školu.

- Ocjena je relativna stvar, ali je očigledno da u posljednje vrijeme sve više djece uči samo za ocjenu. Svakako da će mala matura pokazati stvarni nivo znanja - rekao je Popržen.

Predsjednik Aktiva osnovnih škola u Laktašima, Srpcu, Gradišci i Prnjavoru Radoslav Savanović kaže da još nije dobio obavještenje o ovogodišnjem testiranju, ali da će čim zvaničan dopis stigne početi sa pripremama.

- Volio bih da mala matura istjera sve na čistac i da se zaista pokaže pravo znanje, da vrednujemo stvarno znanje učenika, ali sam i svjestan da je to proces i da ne ide preko noći - rekao je Savanović.

Zvanično obavještenje još nije dobila ni predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola u Ribniku, Mrkonjić Gradu, Šipovu, Driniću i Jezeru Ivana Savić.

- Čim stigne počećemo da pripremamo naše male maturante. Vjerujem da će eksperimentalno vrednovanje pokazati stvarni nivo znanja naših učenika i da će to biti objektivno - rekla je Savićeva.

Eksterna provjera

Predrag Damjanović je podsjetio da se među učenicima petog razreda organizuje eksterna provjera znanja iz srpskog jezika i matematike.

- Na sajtu su objavljene zbirke u kojima su ponuđeni zadaci kao primjeri zadataka koji mogu biti korišćeni u spoljašnjoj provjeri postignuća učenika. Zbirke treba da posluže đacima da se upoznaju sa tipovima zadataka koji ih očekuju na testu - pojasnio je Damjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana