Potrošači sve manje praštaju trgovcima

Anita Janković-Rečević
Potrošači sve manje praštaju trgovcima

Banjaluka - Potrošači u Srpskoj sve manje praštaju trgovcima koji ne haju za reklamacije pa zaštitu svojih prava traže od inspektora, koji posljednjih mjeseci imaju pune ruke posla rješavajući pritužbe kupaca.

U Inspektoratu RS ističu da je po konkretnim reklamacijama potrošača republička tržišna inspekcija u prva tri mjeseca obavila 55 kontrola, što je za deset više nego u istom periodu prošle godine.

- U 41 slučaju reklamacija je uvažena na licu mjesta, dok su četiri žalbe riješene nakon naloženih upravnih mjera. Inspektori su utvrdili da šest reklamacija nije bilo opravdano, četiri žalbe su još u toku, a jedna je proslijeđena drugom nadležnom organu - rekli su u Inspektoratu RS.

Dodali su da su se na listi žalbi potrošača najčešće našle pritužbe na prodavce koji nisu prihvatali reklamacije za tehničke proizvode, odjeću, obuću, te telekomunikacione i komunalne usluge.

- Postupci po reklamacijama su rješavani na različite načine. Trgovci su potrošačima po nalogu inspektora vraćali novac ili vršili zamjenu proizvoda novim - dodali su u Inspektoratu RS.

Naveli su da tržišna inspekcija u svakodnevnom nadzoru kontroliše da li trgovci izdaju račune, ističu prodajne cijene, deklarišu proizvode, posjeduju garancije i tehnička uputstva, i na taj način djeluje preventivno kako bi spriječila povredu prava potrošača.

- U prva tri mjeseca ove godine republička tržišna inspekcija obavila je više od 1.800 kontrola, a s ciljem otklanjanja nepravilnosti izrečene su 233 mjere i 343 prekršajna naloga u vrijednosti od 206.300 KM. Najčešće utvrđene nepravilnosti odnosile su se na neizdavanje računa, isticanje cijena, vođenje poslovnih knjiga i evidencija, te verifikaciju mjerila - dodali su u Inspektoratu RS.

Direktorica Udruženja potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić kaže da su pritužbe sve češće iz dva razloga. Prvi je, ističe, što kupci postaju sve svjesniji svojih prava, a drugi taj što trgovci uporno odbijaju reklamaciju.

- Svakodnevno nam se obraćaju nezadovoljni kupci i ove godine već imamo 450 žalbi. Na godišnjem nivou taj broj dostigne hiljade, a bijela tehnika, telefoni i obuća su najbolnija tačka. Na naše tržište stižu nekvalitetni frižideri, veš-mašine i druga tehnička roba, a skupa obuća obično je rađena za treće zemlje i ne odgovara kvalitetu koji kupci plate - rekla je Marićeva i dodala da su pritužbe na hranu posljednjih godina dosta rijetke. Ona je istakla da su edukaciji potrošača značajno doprinijeli mediji jer redovno izvještavaju o prevarenim kupcima.

- Uprkos tome, i dalje najveći broj trgovina nema istaknute knjige reklamacije iako je to zakonom propisano. Potrošači su prinuđeni da ih sami zatraže, a čak i kada to urade, najčešće ih i ne dobiju, i tada se obraćaju nama - rekla je Marićeva.

Žalbama kupaca zatrpani su i u bijeljinskom Udruženju potrošača “Zvono”.

- Gotovo da nema dana da nam na vrata ne zakuca bar jedna osoba koja traži pomoć jer u prodavnici neće da prihvate reklamaciju. Samo lani smo imali više od 900 žalbi. Međutim, i dalje najveći broj potrošača ne zna koja su njihova prava, tek 20 odsto građana zna da, osim knjige žalbi, postoji i knjiga reklamacije - kaže predsjednik Udruženja “Zvono” Jovan Vasilić i dodaje da i najveći broj trgovaca nije edukovan o pravima potrošača, zbog čega je udruženje lani štampalo brošuru kako bi trgovce informisalo o njihovim obavezama prema kupcima. 

Apel

U Inspektoratu Srpske apeluju na kupce da se informišu o svojim pravima, navodeći da su Zakonom o zaštiti potrošača definisana brojna pitanja koja regulišu ostvarivanje prava kupaca.

- Da bi se zaštitili, kupci treba da znaju na koji način to mogu učiniti. Osim zakona, značajnu ulogu imaju udruženja za zaštitu prava potrošača koja su u Srpskoj izuzetno aktivna i angažovana - kažu u Inspektoratu RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana