Potrebna veća podrška porodicama nestalih

Srna
Foto: srna

SARAJEVO - Kompleksnost sistema u BiH obeshrabruje članove porodica nestalih da ostvare svoja prava, a često i da shvate koja prava im pripadaju i postupak njihovog ostvarivanja, rečeno je u Sarajevu na konferenciji Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) o potrebama porodica nestalih i izazovima sa kojima se suočavaju.

Isidora Graorac Štrkić iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske smatra da je veća angažovanost različitih aktera u pružanju podrške porodicama nestalih poželjna i neophodna, saopšteno je iz MKCK-a.

"Socijalni radnici, psiholozi, psihoterapeuti, vjerski službenici mogu mnogo da pomognu da se članovi porodica lakše nose sa tegobom, bolom, neizvjesnošću, suočavanjem sa konačnim rezultatom procesa i nažalost, šteta je što to sve nije rađeno mnogo ranije", rekla je Štrkićeva.

Ona je istakla da su porodice bile prepuštene same sebi ili su se okretale jedna drugoj i tako tražile pomoć, saosjećanje i ruku podrške.

"Zajedničkim radom i djelovanjem se može mnogo postići i treba se raditi u tom pravcu", navela je Štrkićeva.

Šef delegacije MKCK-a u BiH Elmir Camić naglasio je da su potrebe porodica nestalih često zanemarene i zaboravljene.

"Naš cilj je stvoriti platformu za razmjenu iskustava, kreiranje sinergija i mreže znanja i podrške, koja će, s jedne strane, biti na raspolaganju porodicama nestalih osoba i ostalim akterima u BiH, ali, s druge strane, može poslužiti i kao centar ekspertize za eksportovanje tog iskustva u druge zemlje i kontekste širom svijeta koji se suočavaju sa sličnim problemima", rekao je Camić.

Tokom konferencije, koja je trajala od 30. novembra do danas, predstavljeni su i rezultati interdisciplinarnih istraživanja i MKCK-a programa stipendija za studente master i doktorskih studija koji su u svojim disertacijama odlučili da se bave pitanjem nestalih u BiH.

Predstavljeni su i rezultati istraživanja zakonodavnog okvira koje je sprovela grupa istraživača sa Pravnog fakulteta u Sarajevu, a koji pokazuju kompleksnost zakonodavnog okvira, nedostatak usklađenosti zakona na svim nivoima i činjenicu da porodice nestalih još nisu ostvarile pravo na restituciju u punom smislu.

Konferencija u Sarajevu okupila je više od 50 učesnika iz BiH, uključujući i predstavnike porodica nestalih, članove Instituta za nestale, psihologe i psihoterapute, zaposlene u centrima za mentalno zdravlje i centrima za socijalni rad, predstavnike akademske zajednice, vjerske lidere i pravnike koji se bave pitanjima nestalih u BiH.

U BiH porodice nestalih još tragaju za više od 7.600 svojih najmilijih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana