Potraga za sezoncima uprkos pandemiji

Danijela Bajić
Potraga za sezoncima uprkos pandemiji

BANjALUKA - Iako je ljeto još daleko, a ni virus korona ne jenjava, hotelijeri i ugostitelji iz Hrvatske počeli su pripreme za nadolazeću turističku sezonu i pronalazak radnika van granica, obećavajući platu i do 2.000 evra.

Društvene mreže su preplavljene oglasima hrvatskih poslodavca koji traže konobare, profesionalne kuvare i druge sezonske radnike.

Iako su u Hrvatskoj na snagu stupili novi propisi po kojima će, između ostalog, prednost u sezonskim poslovima imati domaći stanovnici, tamošnji hotelijeri i ugostitelji i ove godine ulažu puno nade u sezonce iz BiH, budući da, kako kažu, ne mogu da nađu dovoljno radne snage u Hrvatskoj.

Zarade sezonaca u Hrvatskoj se kreću od 600 do 2.000 evra mjesečno, uz obezbijeđen besplatan smještaj i hranu, te prijavu i zdravstveno osiguranje.

Vlasnik tri ugostiteljska objekta na Krku Nermin Hasanagić, koji je sa pripremom za nadolazeću turističku sezonu krenuo još krajem prošle godine, kaže da i ovo ljeto u planu ima da zaposli 20 radnika, između ostalog, i iz BiH.

-  Za nadolazeću sezonu se spremamo kao da virus korona ne postoji. Preko poznanika tražim profesionalnog kuvara i više konobara, koji znaju engleski, a poželjno je poznavanje i njemačkog jezika. Smještaj i hrana su obezbijeđeni - rekao je Hasanagić, koji je dobrog kuvara spreman da plati i do 1.500 evra mjesečno.

Plata konobara, dodao je Hasanagić, u prosjeku je 1.000 evra, te ona može da varira zavisno od posla.

U potragu za kuvarima, pica majstorom i konobarima krenuo je i vlasnik jednog ugostiteljskog lokala na Rabu Marinko Štokić.

- Trebaju nam dvije kuvarice, pica majstor i dvije konobarice. Međutim, u Hrvatskoj se promijenio zakon, koji nalaže da se prvo treba zaposliti lica koji su na našoj evidenciji nezaposlenih. Radne dozvole za radnike iz drugih zemalja možemo raditi tek nakon što na domaćem tržištu rada ne bude zadovoljavajućeg kadra - objasnio je Štokić i dodao da sezonski radnici iz BiH, Srbije, Makedonije i drugih zemalja svakodnevno zovu.

Virus korona nije uticao na odluku sezonskih radnika iz drugih zemlja da se interesuju za rad na Jadranskom primorju, te da je, kaže, ove godine mnogo više poziva nego lani.

Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u RS Željko Tatić rekao je da, uprkos neizvjesnosti koju nosi virus korona, već je nekoliko ozbiljnih poslodavaca iz Hrvatske kontaktiralo radnike iz BiH.

- Prava navala hrvatskih poslodavaca tek slijedi, jer sezona uskoro počinje. Mnogi stanovnici u BiH jedva čekaju da dobiju priliku da odu na more da rade, jer je plata, na primjer konobara, neuporedivo veća u odnosu ovdašnje. Vjerujem da će isti, ako ne i veći broj ljudi i ove godine otići da radi na Hrvatsko primorje - kazao je Tatić.

Banjalučanka Dragana Lazić kaže da je već razgovarala sa porodicom iz Korčule kod kojih već nekoliko ljeta radi kao konobar, a po potrebi i pomoćni kuvar.

- Prošle godine nisam radila na moru, iako je sve bilo dogovoreno. Zbog virusa korona nisam željela da ostavljam roditelje same, mada nije bilo ni posla, tako da mi plata sigurno ne bi bila kao prethodnih godina - kazala je Lazićeva. 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana