Potpisan ugovor o zajmu za izgradnju pruge Ilidža-Hrasnica

Srna
Potpisan ugovor o zajmu za izgradnju pruge Ilidža-Hrasnica

SARAJEVO - Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Zoran Tegeltija i predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ Odil Reno Baso potpisali su danas u Sarajevu ugovor o zajmu između BiH i EBRD-a za projekat izgradnje tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica, vrijedan 25.000.000 evra.

Tegeltija je rekao da je projekat, koji je danas potpisan, jedan u nizu infrastrukturnih projekata i spada u projekte "zelenih gradova".

"Planirana dužina pruge je 13 kilometara. Nadam se da ćemo vrlo brzo realzovati ovaj projekat", rekao je Tegeltija novinarima.

Tegeltija je istakao da je period otplate zajma 15 godina, sa grejs periodom od tri godine, te da je obaveza servisiranja kredita na Kantonu Sarajevo.

Tegeltija kaže da je planirano da pruga bude završena do kraja 2025. godine.

On je rekao da je EBRD jedan od najznačajnijih institucionalnih partnera BiH i da je od početka saradnje EBRD potpisano 211 projekata vrijednih oko tri milijarde evra.

"Jedan dio projekata je realizovan, neki od kredita su vraćeni, a aktivni portfolij koji EBRD u ovom trenutku ima u BiH je 1,4 milijarde evra", rekao je Tegeltija novinarima.

On je rekao da se sa EBRD-om vode pregovori oko još 14 projekata, od čega je sedam kreditnih aranžmana i sedam grantova.

"Nama je najinteresantnije završenje Koridora `Pet ce`, čija realizacija nije bila moguća bez međunarodnih finansijskih institucija", rekao je Tegeltija.

Tegeltija je izrazio nadu da neće biti blokade projekata.

"Mislim da nije dobro blokirati ni vodosnabdijevanje, ni izgradnju pruge... Ja sam bio svjedok pregovora oko formiranja Savjeta ministara sa jasnim stavom da razvojni projekti neće biti blokirani. Da će oni koji su trenutno blokirani, biti odblokirani. Republika Srpska nikada nije ni blokirala projekte", podsjetio je Tegeltija.

Predsjednik EBRD-a Odil Reno Baso rekla je da je BiH veoma važan partner u smislu projekata i saradnje.

"Naši projekti su usmjereni u infrastrukturu, projekte privatnog sektora i zelene tranzicije", rekla je Basova i dodala da su već tri grada iz BiH uključena u projekte zelene tranzicije, te da se očekuje priključenje još dva grada.

Ona je rekla da će sa današnjim projektom ukupna podrška EBRD-a Kantonu Sarajevo iznositi 170.000.000 evra.

"Produženjem tramvajske pruge omogućiće urbani razvoj u tom dijelu Sarajeva", rekla je Basova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana