Potpisan sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji razvojnih agencija Trebinja i Banjaluke

Srna
Potpisan sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji razvojnih agencija Trebinja i Banjaluke

TREBINjE - Predstavnici Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća grada Trebinja i Razvojne agencije grada Banjaluka potpisali su danas sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji.

Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća grada Trebinja Dražen Bošković rekao je da ovo zvanična verifikacija saradnje dvije razvojne agencije i dobra smjernica za buduće aktivnosti koje planiraju zajednički da realizuju.

"U fokusu su nam tri segmenta koja bi trebalo da proizađu iz ozvaničenja ove saradnje. Prije svega to je prezentacija i prepoznavanje potencijala Trebinja i Banjaluke", rekao je Bošković novinarima u Trebinju nakon potpisivanja sporazuma.

On kaže da iz toga proizilazi konkretizacija u vidu prepoznavanja prioriteta u oblasti turizma, poljoprivrede, preduzetništva, a nastavak bi trebalo da bude izrada konkretnih projekata i apliciranje prema javnim izvorima finansiranja, odnosno domaćim, kao i prema međunarodnim donatorima.

Bošković ističe da je drugi fokus jačanje kapaciteta ove dvije organizacije u smislu razmjene primjera dobre prakse, odnosno dosadašnjih iksustava.

Direktor Razvojne agencije grada Banjaluka Mario Milanović rekao je da im je težište na međunarodnim projektima socio-ekonomskog razvoja, te da obje agencija imaju veliko iskustvo u tome.

Podsjetivši da je Razvojna agencija grada Banjaluke članica Teritorijalne regionalne saradnje - Teris, koju čine razvojne agencije Slovenije, Srbije i Hrvatske, Milanović kaže da će od danas i trebinjska agencija postati član ove grupacije.

"To konkretno pomaže Trebinju, odnosno gradskoj razvojnoj agenciji da dođe u situaciju da bira strateške projekte", rekao je Milanović.

On je naveo da je banjalučka agencija članica i Evropske asocijacije razvojnih agencija, te izrazio nadu da će i trebinjska Razvojna agencija vrlo brzo postati dio ove asocijacije.

Milanović je ukazao da Trebinje ima velike potencijale u oblasti turizma, energetike, agrobiznisa i da u svemu tome postoji potencijal za razvoj.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da će potencijali Trebinja biti prezentovani gdje treba.

"Sada nastupamo zajedno sa gradom Banjalukom i sigurno je da će to da bude korak više, odnosno da ćemo moći da apliciramo za projekte gdje su veće sume, što do sada nismo mogli", rekao je Ćurić.

On je dodao da je jedna od tema sastanka i garantni fond koji postoji u sklopu Razvojne agencije grada Banjaluka, a o kome se i u Trebinju razmišlja, budući da je privrednicima neophodan dio novca da se kreditno zaduže naročito u periodu krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana