Potpisan sporazum o izgradnji 433 kuća i stanova u Srpskoj za izbjeglice i povratnike

Srna
Potpisan sporazum o izgradnji 433 kuća i stanova u Srpskoj za izbjeglice i povratnike

SARAJEVO - Vršilac dužnosti direktora Sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske Marko Aćić, predstavnici 29 opština i gradova u Srpskoj i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Dževad Mahmutović potpisali su danas sporazum o saradnji prema kojem će u Srpskoj biti izgrađene 433 stambene jedinice za potrebe lokalne integracije i povratka izbjeglica, raseljenih lica i povratnika.

Sporazum o saradnji, koji je potpisan u Sarajevu, odnosi se na sprovođenje Projekta stambenog zbrinjavanja u BiH u okviru Regionalnog stambenog programa za Potprojekat "BiH pet", koji je vrijedan 21,5 miliona KM. U okviru njega će, osim 433 stambene jedinice u Srpskoj, biti izgrađeno i 117 u FBiH.

Stambene jedinice za potrebe raseljenih lica i povratnika biće izgrađene u Banjaluci, Berkovićima, Bratuncu, Čajniču, Foči, Gacku, Gradišci, Han Pijesku, Kalinoviku, Kostajnici, Kozarskoj Dubici, Laktašima, Ljubinju, Milićima, Nevesinju, Novom Gradu, Novom Goraždu, Osmacima, Palama, Prijedoru, Rogatici, Rudom, Sokocu, Srebrenici, Trebinju, Trnovu, Višegradu, Vlasenici i Zvorniku.

Aćić je rekao da je riječ o značajnom broju individualnih stambenih objekata koji će biti građeni za povratnike, za interna raseljena lica, te dodao da će određeni broj kuća biti građen za one izbjeglice koje su se integrisale i svoj život našle na području ovih opština i gradova Republike Srpske.

On je novinarima u Sarajevu rekao da će uskoro biti raspisan tender za izbor izvođača radova.

Prema njegovim riječima, očekuje se da izvođači radova budu odabrani prije polovine godine i da radovi počnu, kao i da budu gotovi svi podaci vezani za urbanističko-tehničke uslove.

Aćić je izrazio nadu da će saradnja sa predstavnicima lokalnih vlasti u Republici Srpskoj biti dobra kao i do sada, kako bi bilo utrošeno što više sredstava koja su na raspolaganju i kako bi što više lica koja su aplicirala dobila krov nad glavom.

On je pojasnio da Regionalni stambeni program ima još jednu komponentu - "BiH šest" koji će se baviti izgradnjom kolektivnih objekata, odnosno biće građeno 12 zgrada u opštinama i gradovima u BiH kako bi do 2022. godine sva ona lica koja su aplicirala bila smještena u domove.

Mahmutović je rekao da će uskoro biti potpisani i ugovori za preostalih 117 objekata sa načelnicima opština i gradova iz FBiH.

On je pojasnio da je Regionalni stambeni program projekat koji se realizuje uz pomoć EU i zemalja donatora, te da je za te potrebe obezbijeđeno oko 75 miliona evra donatorskih sredstava, i to za izgradnju ukupno oko 3.200 stambenih jedinica za ova lica.

- BiH će na taj način uz pomoć donatora stambeno zbrinuti oko desetak hiljada ljudi - rekao je Mahmutović i dodao da je do sada izgrađeno oko 1.500 stambenih jedinica, oko 400 je u fazi izvođenja građevinskih radova, a oko 1.000 stambenih jedinica se projektuje.

Mahmutović je istakao da će se u ovom mandatnom periodu potruditi da ovoj populaciji budu obezbijeđena i druga zagarantovana prava.

Šef Sekcije za operacije Delegacije EU u BiH Đanluka Vanini rekao je da će potpisivanje ovog sporazuma omogućiti nove stambene jedinice za 550 porodica.

Prema njegovim riječima, EU je najveći donator Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja sa izdvojenih oko 63 miliona evra do sada, kojima je nastojano zbrinuti porodice kako bi imali osnovne društveno-ekonomske uslove.

- Kada stambeno zbrinemo sve ove porodice, neophodno im je obezbijediti i ostale uslove kao što su zapošljavanje, obrazovanje i druge socijalne usluge - istakao je Vanini i dodao da će EU nastaviti da pomaže da bi se to i ostvarilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana