Potpisan memorandum o upozoravanju na pojavu poplava u slivu Save

Srna
Potpisan memorandum o upozoravanju na pojavu poplava u slivu Save

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac potpisao je Memorandum o razumijevanju i saradnji na redovnom funkcionisanju i održavanju Sistema za prognoziranje i upozoravanja na pojavu poplava u slivu rijeke Save.

Osim BiH, potpisnici Memoranduma su Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Međunarodna komisija za sliv rijeke Save, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Memorandumom o razumijevanju se precizira uloga, obaveze, način i dinamika saradnje između zemalja i institucija u slivu rijeke Save kako bi se obezbijedilo redovno funkcionisanje i održavanje sistema za prognozu poplava, ističe se u saopštenju.

Zajedničkim aktivnostima u okviru Međunarodne komisije za sliv rijeke Save, a u skladu sa odredbama Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save i Protokola o zaštiti od poplava, razvijen je zajednički sistem za prognozu poplava u slivu rijeke Save.

Sistem je u operativnoj upotrebi od oktobra 2018. godine, a njegov razvoj je finansiran iz sredstava Investicionog okvira za Zapadni Balkan i uz podršku Svjetske banke.

Zajednički sistem za prognoziranje poplava u slivu rijeke Save predstavlja unikatno rješenje na međunarodnom nivou i obezbjeđuje dodatnu vrijednost institucijama svih pet zemalja kao nadogradnja aktivnostima koje se Sprovode po zemljama.

U saopštenju se navodi da je razvoju sistema za prognoziranje poplava prethodio niz aktivnosti koje obuhvataju zaključivanje Protokola o zaštiti od poplava, usaglašavanje i donošenje Politike za razmjenu hidroloških i meteoroloških podataka i informacija u slivu rijeke Save, te razvoj platforme za razmjenu podataka, takozvani SavaHIS.

Naknadno je uz pomoć Inženjerskog korpusa Vojske SAD razvijen hidrološki i hidraulički model sliva rijeke Save i obezbijeđena je informatička oprema za institucije u zemljama koja čini okosnicu ovog sistema.

Direktni korsinici sistema su institucije nadležne za upravljanje rizikom od poplava, a u BiH to su Agencija za vodno područje rijeke Save, Javna ustanova "Vode Srpske", Hidrometeorološki zavod Republike Srpske i Federalni hidrometeorološki zavod.

Predsjedništvo BiH je 13. maja donijelo Odluku o davanju ovlaštenja za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana