Potpisan memorandum o saradnji sa Fakultetom političkih nauka

Srna
Foto: ILUSTRACIJA

BANjALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Ranka Perić Romić potpisali su danas u ovom gradu Memorandum o saradnji u procesu uvođenje supervizije u sistem socijalne zaštite u Srpskoj, kroz razvoj supervizijske edukacije i prakse.

Cilj Memoranduma je unapređenje saradnje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Fakulteta političkih nauka u procesu stvaranja uslova za uvođenje supervizije u sistem socijalne zaštite, kao i jačanje kapaciteta socijalne zaštite i njegovog stručnog kadra, saopšteno je iz Ministarstva.

Ministarstvo je u obavezi da izradi koncept jačanja socijalne zaštite kroz razvoj supervizije u Republici Srpskoj i njenog uvođenja u centre za socijalni rad.

"Saradnja sa Fakultetom političkih nauka ogleda se kroz izradu kurikuluma i elaborata uvođenja novog programa edukacije za superviziju u psiho-socijalnom radu, tako i kroz sveobuhvatnu naučno-stručnu i tehničku podršku tokom pripreme i realizacije edukacije za buduće supervizore, koji će u budućnosti pružati podršku zaposlenima koji obavljaju poslove socijalne zaštite", navodi se u saopštenju.

Određeni broj centara za socijalni rad u Republici Srpskoj već je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Srpske, a uz podršku Unicefa BiH, počeo aktivnosti na uvođenju supervizije u sistem socijalne zaštite u Srpskoj.

Cilj uvođenja supervizije je podrška stručnim radnicima kako bi efikasnije i efektnije doprinijeli struci i svom profesionalnom razvoju i funkcionisanju, kao i mogućnost da sagledaju svoj rad i otvoreno razgovaraju o problemima i izazovima sa kojima se svakodnevno suočavaju.

U saopštenju se dodaje da supervizija ima izuzetan značaj za sprečavanje profesionalnog sagorijevanja kojem su, s obzirom na specifičnosti posla, snažno izloženi stručnjaci u sistemu socijalne zaštite.

"Zbog svega toga, izuzetno je važno da stručni radnici imaju profesionalnu podršku u suočavanju sa stresom i u rješavanju svakodnevnih problema. Ova vrsta podrške posebno je važna u periodu kada se sistem socijalne zaštite u Republici Srpskoj nalazi pred velikim izazovima zbog potreba korisnika i socijalnih problema, u pandemiji virusa korona", naveli su iz Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana