RiTE Gacko: Postignut dogovor o povećanju cijene rada sa 150 na 155 km

Srna
RiTE Gacko: Postignut dogovor o povećanju cijene rada sa 150 na 155 km

TREBINjE - Predstavnici Sindikata Rudnika i termoelektrane (RiTE) Gacko danas su postigli dogovor sa Upravom “Elektroprivrede Republike Srpske” o povećanju cijene rada sa 150 KM na 155 KM, koje važi za sva elektroprivredna preduzeća, rekao je predsjednik Sindikata Željko Tepavčević.

Tepavčević je precizirao da su danas uspjeli da se dogovore o povećanju plate za pet KM kroz cijenu rada i da se kroz izmjenu koeficijenata radnici koji su imali niska primanja minimalno imaju 1.000 KM plate.

“Štrajka neće biti, od poneđeljka idemo u reallizaciju ovog dogovora, odnosno izmjene ugovora o radu sa radnicima da bi sva ova povećanja bila primjenjiva od 1. januara naredne godine”, rekao je Tepavčević.

On je dodao da se ovaj dogovor prevashodno odnosi na radnike Rudnika i termoelektrane Gacko.

“Cijena rada važi za sva elektroprivredna preduzeća, izmjenama člana 67 kolektivnog ugovora stvaraju se preduslovi da i ostali mogu povećavati plate na radnim mjestima koja su sa otežanim uslovima rada”, rekao je Tepavčević.

On je dodao da će se na ovaj način RiTE Gacko sa koeficijentima u proizvodnji izjednačiti sa RiTE Ugljevik.

“Prevashodno se ta povećanja se odnose na naše radnike u proizvodnji u rudniku i termoelektrani i na radnike koji rade u održavanju u bilo kojoj organizacionoj cjelini”, dodao je Tepavčević.

Kad je riječ o reorganizaciji proizvodnih preduzeća, Tepavčević je naveo da sada treba da se izabere konsultantska kuća, te da će biti spremni da učestvuju u tom procesu.

Izvršni direktor za investicije i razvoj u “Elektroprivredi” Jovica Vlatković rekao je novinarima da je danas usaglašeni stavovi Matičnog preduzeća “Elektroprivrede Republike Srpske” i Sindikata i Uprave RiTE Gacko, te da će biti novca za tražene zahtjeve.

“Dogovorili smo cijenu rada od 155 KM koja će se odnositi na sva zavisna preduzeća u ERS-u”, rekao je Vlatković.

Predsjednik Skupštine Sindikata RiTE Gacko Milomir Supić rekao je novinarima da su pregovori tekli planiranim tokom i da su dobili ono što su tražili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana