Posthumno odlikovanja za 45 boraca iz Kozarske Dubice i Prijedora

Srna
Posthumno odlikovanja za 45 boraca iz Kozarske Dubice i Prijedora

KOZARSKA DUBICA - Izaslanik predsjednika Srpske Slobodan Župljanin i načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić uručili su danas posthumno 45 odlikovanja, Medalja zasluga za narod, porodicama poginulih boraca Vojske Republike Srpske sa područja Kozarske Dubice i Prijedora.

 

 

Medaljom zasluga za narod posthumno su odlikovani: Zoran Konjević, Zoran Petrović, Mile Rašinac, Zoran Lakobrija, Duško Gligorić, Miloš Bačić, Aleksa Šuvak, Ratko Rapajić, Saša Lakobrija, Radomir Marin, Miroslav Tadić, Milan Pralica, Miro Sadžak, Milutin Rajčević, Slobodan Grahovac, Ranko Rusić, Ostoja Malbašić, Ilija Boščanin, Branislav Matić, Pero Bajalica, Miladin Vidović, Čedomir Živković, Ibrahim Bajrić.

Medaljom zasluga za narod posthumno su odlikovani i: Željko Bilić, Rado Milić, Drago Mikić, Nikola Burazor, Radinko Grbić, Radoslav Marjanović, Milinko Krnjajić, Željko Grujičić, Nenad Babić, Pano Bokan, Uroš Blagojević, Novak Mirković, Zlatko Tatić, Milan Radović, Dragan Vrban, Miroslav Vidović, Željko Grujić, Ernad Hašić, Gojko Rašić, Mirko Ćurčija, Milivoj Bakić iz Kozarske Dubice i Dragan Ćeran iz Prijedora.

"Posthumna odlikovanja poginulim borcima Vojske Republike Srpske dodjeljuje predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović. Republika Srpska je opredijeljena da posthumno odlikuje sve poginule borce koji do sada nisu odlikovani i tako iskaže priznanje i poštovanje za žrtvu koju su dali u proteklom ratu za Republiku Srpsku - našu najveću svetinju", rekao je Župljanin novinarima u Kozarskoj Dubici.

On je dodao da je svjestan da je to mali dio duga prema svima koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske.

"Važno je da imamo takav pristup i osjećaj da te ljude nikada ne zaboravimo i da ih se sjećamo", naglasio je Župljanin i dodao da će u svom razvojnom putu Republika Srpska voditi računa o potomcima i porodicama poginulih boraca.

On je istakao da se i danas vodi žestoka borba za opstanak Republike Srpske.

"Napadi na nju su svakim danom sve žešći, ali danas drugačijim sredstvima i metodama nego kada samo imali rat", rekao je Župljanin.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić zahvalio je predsjedniku Republike Srpske i njenom izaslaniku u nastojanju da posthumnom dodjelom odlikovanja bude iskazano poštovanje ljudima koji su položili živote za slobodu i Republiku Srpsku.

"Ovo je danas emotivan trenutak jer sam ulaskom u ovu salu sreo ljude sa kojima sam bio na ratištu kao ratni ljekar, a mnoge naše poginule sam lično poznavao. Ovo je trenutak da se prisjetimo tih teških dana za Republiku Srpsku i opštinu Kozarska Dubica", rekao je Reljić.

On je naglasio da će Republika Srpska i opština u skladu sa mogućnostima nastaviti da pomažu porodice poginulih boraca, njihove supruge i djecu.

"Ti ljudi nikada ne smiju da budu prepušteni zaboravu. Oni žive u našim srcima i temeljima Republike Srpske", naglasio je Reljić i podsjetio da se u Kozarskoj Dubici sutra obilježava 25 godina od odbrane područja opštine i zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije u septembru 1995. godine.

Član Predsjedništva Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zdravka Karlica pozdravila je odluku o posthumnom odlikovanju svih poginulih boraca Vojske Republike Srpske.

Ona je navela da se još traga za više od 2.650 poginulih Srba.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske i povodom 15. septembra, Dana poginulih i nestalih Republike Srpske, odlikovala je 282 poginula borca Vojske Republike Srpske Medaljom zasluga za narod.

Posthumna odlikovanja data su na inicijativu Boračke organizacije Republike Srpske i Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, a na prijedlog Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana