Poslovne ponude stižu prije diplome

Milijana Latinović
Poslovne ponude stižu prije diplome

Banjaluka - Finese varenja naučene na praksi bile su prečica do zaposlenja bivšem učeniku prijedorske Mašinske škole Stefanu Radakoviću, koji je odmah po izlasku iz đačke klupe dobio posao i šansu da usavršava stečena znanja i vještine.

Radaković je za “Glas Srpske” ispričao da je nakon proslave maturske večeri u maju prošle godine dobio šansu za posao kakva se ne propušta.

- Izabrao sam zanimanje varilac jer sam u tome prepoznao šansu za dobar posao i platu od koje može normalno da se živi. Tokom školovanja išao sam na praksu u preduzeće Metalna industrija Prijedor (MIP), gdje sam usavršio znanje stečeno u školi i dobio posao. Šanse za napredovanje su velike, a uz platu koja se u prosjeku kreće između 1.600 i 2.000 maraka nemam potrebu da razmišljam o odlasku u inostranstvo - ispričao je Radaković. Dodao je da tajnog recepta za uspjeh nema, važno je samo, ističe, voljeti posao i na radno mjesto dolaziti sa osmijehom.

Direktorica Mašinske škole u Prijedoru Dijana Šobot ističe da iz godine u godinu sve veće interesovanje vlada za zanimanje varilac, te da učenike upisuju vodeći se potrebama tržišta rada.

- Nakon što dobijemo podatke od preduzeća koja su zanimanja neophodna, “krojimo” plan upisa. Prošle godine smo predložili da upišemo 12 varilaca i 12 obrađivača metala rezanjem. Za smjer varilac stigle su 43 prijave,  jer su djeca veoma zainteresovana za to zanimanje, a razlog tome je mogućnost zaposlenja odmah poslije škole u preduzećima u kojima obavljaju kvalitetnu praktičnu nastavu - kazala je ona.

Istakla je da su uz saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture RS upisali duplo više učenika nego što su prvobitno planirali, a ove godine diplomu varioca u ruke će uzeti 29 maturanata.

- Imamo odličnu saradnju sa lokalnim preduzećima, a primjera radi, MIP i ove godine nudi posao za svih sedam đaka koji su kod njih obavljali praksu - istakla je Šobot.

Odlični uslovi na praksi razlog su zbog kojeg sve više svršenih osnovaca u Zvorniku za buduće zanimanje bira smjer varilac.

Direktor Tehničkog školskog centra Zvornik Goran Grujić kaže za “Glas Srpske” da su to zanimanje ponovo uveli prije tri godine, što se, ističe, pokazalo kao veoma pametan potez.

- Plan je da i u idućoj školskoj godini upišemo jedno odjeljenje varilaca. Učenici imaju obezbijeđenu kvalitetnu praksu u preduzeću “Alumina”, koje đacima plaća putne troškove, topli obrok i HTZ opremu - istakao je Grujić, koji je uvjeren da će najvještijima “Alumina” ponuditi posao.

U posljednje dvije godine na području Gradiške veliko interesovanje vlada za smjer tehničar CNC tehnologija. Direktor Tehničke škole u tom gradu Vlado Tomić kaže da je ta škola bila inicijator uvođenja tog smjera u obrazovni sistem Srpske.

- Zahvaljujući preduzećima “PMP Jelšingrad” i “Tikt manufaktura” dobili smo mašine na kojima učenici u prve dvije godine obavljaju praksu u školi, a već u trećoj i četvrtoj očekujemo da će ta preduzeća otvoriti vrata za naše đake i obučavati ih tamo kako bi dobili kvalitetan kadar - istakao je Tomić.

Automehaničari

Vlado Tomić ističe da je najpopularnije trogodišnje zanimanje za svršene osnovce u Gradišci automehaničar.

- Iako nemamo mogućnost da učenicima koji se školuju za automehaničare obezbijedimo praksu u školi, imamo dobru saradnju sa lokalnim automehaničarskim radnjama. Oni koji se dobro pokažu na praksi dobiju i naknadu za to, a po završetku školovanja i posao - rekao je Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana