Poslodavci: Radnici bježe od posla Sindikat: Ko je poslodavcima zaradio bogatstvo

Anita Janković
Poslodavci: Radnici bježe od posla Sindikat: Ko je poslodavcima zaradio bogatstvo

Banjaluka - Kašnjenje na posao, provođenje vremena na društvenim mrežama i minimalna efikasnost na radnom mjestu najčešći su problemi na koje se žale poslodavci u RS, dok sindikalci tvrde da su radnici često ugnjetavani i da se njihova prava ne poštuju.

Poslodavci ističu da je u vrijeme velike nezaposlenosti, kada mnogi ne biraju posao, mnogo onih koji krše disciplinu i ne ispunjavaju obaveze na poslu.

- Sa velikim brojem radnika veoma je teško dogovoriti se, a stimulisati ih na kvalitetan rad je gotovo nemoguće. Spremni su raditi sve samo ne ono za šta su plaćeni. Ispijanje kafe, ogovaranje, iščitavanje besmislenih stvari na internetu, česte pauze za pušenje je nešto čemu se teško staje u kraj. Ni krađe nisu toliko rijetke  - rekao je jedan od poslodavaca koji je želio ostati anoniman.

On kaže da je problem što nije lako dokazati kada radnici krše pravila ponašanja u firmi.

- Zakon je uvijek na njihovoj strani. Pravih, vrijednih radnika je sve manje - istakao je on.

U Uniji udruženja poslodavaca RS ističu da su im ruke vezane kada su u pitanju neradnici. Naglašavaju da zakonski nemaju načina da kazne radnika koji ne obavlja svoje dužnosti ili ih obavlja krajnje traljavo.

- Sindikat prava radnika diže na pijedestal. Disciplinske mjere su vrlo blage i ne daju nikakve rezultate. Poslodavac praktično nema načina za djelovanje. Oni se moraju sa radnicima dogovoriti, to je jedino rješenje, jer rade na zajedničkoj dobrobiti - rekao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Predrag Zgonjanin.

Sindikalci, međutim, kategorično odbijaju tvrdnje poslodavaca da zakon štiti neradnike.

- Činjenica je da više od polovine poslodavaca u RS ne plaća radnicima prekovremeni rad i ne uplaćuje poreze i doprinose - kaže predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Naglašavaju da onaj ko ne poštuje Zakon o radu mora biti sankcionisan i da to jednako važi i za radnike i poslodavce.

- Radnici odrađuju mnogo više posla nego što im je plaćeno. Kad je toliko neradnika pitam poslodavce ko njima zaradi tolike kuće, stanove, automobile i napuni račune - istakla je Mišićeva.

Mjere

Disciplinske mjere za neispunjenje radnih dužnosti utvrđenih Zakonom o radu RS su pismeno upozorenje, novčana kazna i na kraju prekid ugovora o radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana