Poskupljenja zagorčala poslovanje poslastičara

Jana Kezić
Poskupljenja zagorčala poslovanje poslastičara

BANjALUKA - Stalno poskupljenje sastojaka za poslastice osim potrošačima, koji moraju da izdvoje više novca, zagorčalo je i poslovanje poslastičara, jer pored pada prometa torte naručene mjesecima unaprijed prodaju po tada dogovorenom cjenovniku, pa kada dođe vrijeme na naplatu bilježe minus pošto su u međuvremenu cijene namirnica dodatno skočile.

Da je zbog poskupljenja materijala veoma teško formirati cijene poslastica potvrđuju u poslastičarnici “Čarobnjak” iz Doboja.

- Nema smisla nekome ko je naručio tortu prije tri mjeseca, kada dođe da je preuzme, reći da smo podigli cijenu. Tortu dobiju po dogovorenoj cijeni, ali onda smo mi u minusu, jer je u međuvremenu poskupio repromaterijal - kazali su u ovoj radnji, dodajući da kupci čak i po godinu ranije naručuju torte za proslave. 

Za klasičnu tortu prečnika 24 centimetra, kako kažu, potrebno je odvojiti od 37 do 55 maraka, u zavisnosti od sastojaka i ukrašavanja.

Na veće korekcije cjenovnika, kako objašnjavaju, ne mogu ići zbog velike konkurencije, pa ih tako ove godine nisu ni korigovali.

- Torte spadaju u luksuz i ljudima nisu neophodne. Primjetno je da se one kupuju dosta manje nego prije i to ne samo zbog krize, nego i zbog toga što ih dosta žena pravi privatno po kućama, pa sa nižim cijenama obaraju nama promet - rekli su u “Čaroliji”.

Vlasnik banjalučke kompanije “Krajina klas”, u okviru koje posluje lanac “Manja”, Saša Trivić za “Glas Srpske” kaže da cijene pojedinih sirovina za poslastičarstvo i dalje rastu.

- Osim toga imamo i lošije finansijske rezultate u odnosu na prošlu godinu. Prodaja poslastičarskih proizvoda je pala za nekih 15 do 20 odsto - rekao je Trivić.

Da poslastičarima u posljednje vrijeme nije lako potvrdili su u jednoj banjalučkoj poslastičarnici, gdje ističu da su zbog visokih cijena namirnica morali podići cijene za oko 30 odsto.

- Ljudi se žale, ali mi tu ne možemo ništa. Često smo u gubitku, jer građani ranije rezervišu torte i dogovorimo jednu cijenu, koju ne možemo mijenjati, bez obzira što skoče cijene materijala - kazali su u ovoj poslastičarnici i dodali su da građani u posljednje vrijeme sve više izbjegavaju fondan jer on podiže cijenu torte.

Istu sudbinu dijele i prijedorski poslastičari.

- Situacija je teška, posao je opao, ali nekako opstajemo - rekli su u jednoj radnji u ovom gradu dodajući da im poteškoće u poslovanju predstavljaju i visoke cijene vode, struje, ali i podizanje plata radnicima. 

Sa druge strane, u poslastičarnici “Torta i po” iz Trebinja zadovoljni su prodajom.

- Cijene smo podigli nakon pandemije virusa korona i takve su i danas. Kolači sitni su bili 15 KM po kilogramu, a sada su 17 KM. Naše proizvode kupuju Hercegovci, ali i gosti iz Dubrovnika i Herceg Novog. Posla imamo više nego prije - rekli su u ovoj trebinjskoj poslastičarnici.

Talenat

Banjalučanka Ana Popović kaže da torte za proslave rijetko kada naruči, jer ih obično pravi sama.

- Cijene torti su precijenjene i od novca koji bi odvojila za neku tortu sa fondanom žena, koja ima talenta i koja je kreativna, može da napravi čak dvije - kazala je Popovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana