Poreska uprava RS: Za pet mjeseci prijavljeno devet obveznika koji su oštetili budžet za 2,97 miliona KM

Srna
Poreska uprava RS: Za pet mjeseci prijavljeno devet obveznika koji su oštetili budžet za 2,97 miliona KM

BANjALUKA - Poreska uprava Republike Srpske je u prvih pet mjeseci ove godine nadležnim tužilaštvima u Srpskoj dostavila devet izvještaja protiv poreskih obveznika zbog osnovane sumnje da su činjenjem krivičnih djela oštetili budžet Republike Srpske za oko 2,97 miliona KM.

Izvještaji su podneseni zbog utaje poreza i doprinosa, zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, te povrede prava radnika, saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske.

Najviše izvještaja nadležnim tužilaštvima u ovoj godini, njih šest, podneseno je zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, odnosno zbog sumnje da su odgovorna lica u četiri preduzeća i jedno fizičko lice utajili poreze i doprinose u ukupnom iznosu od 2.462.731 KM i za toliko oštetili budžet Republike Srpske.

Za ovo krivično djelo izvještaji su podneseni protiv odgovornih lica u preduzećima: "Agrotruck" Srbac - dva izvještaja, "Narval" Bijeljina, "Guzijan Pasuscuro" Laktaši i "Delta auto" Novi Grad, navode u Poreskoj upravi Republike Srpske.

Od početka godine Poreska uprava Republike Srpske je nadležnim tužilaštvima podnijela i dva izvještaja protiv odgovornih lica u dva preduzeća zbog sumnje u postojanje krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, čime je budžetu Srpske pričinjena šteta od 173.776 KM.

Izvještaji su zbog ovog krivičnog djela podneseni protiv odgovornih lica u preduzećima "Maltea" Gradiška i "Biznis konsultant Janić" Banjaluka.
U ovom periodu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci podnesen je i izvještaj protiv odgovornog lica u preduzeću "Uranak produkt" Banjaluka zbog sumnje u postojanje krivičnog djela povreda osnovnih prava radnika, čime je budžetu Srpske pričinjena šteta od 336.766 KM.

Ovi podaci pokazuju da je i u 2020. godini nastavljen intenzivan rad istražilaca Poreske uprave Republike Srpske na terenu s ciljem razotkrivanja krivičnih djela.

- Inspektori Poreske uprave će i u narednom periodu, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nastaviti intenzivan rad na razotkrivanju krivičnih djela iz oblasti poreza čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu Republike Srpske - rekao je direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana