Poreska uprava RS na račun javnih prihoda prikupila 2,28 milijardi KM

M.L.
Poreska uprava RS na račun javnih prihoda prikupila 2,28 milijardi KM
Poreska uprava RS na račun javnih prihoda prikupila 2,28 milijardi KM

BANjALUKA - Poreska uprava Republike Srpske je za 11 mjeseci ove godine na račun javnih prihoda prikupila ukupno 2,28 milijardi maraka, što je za oko 48 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

U Poreskoj upravi navode da ovaj podatak pokazuje da je nastavljen pozitivan trend u naplati javnih prihoda.

- Direktni porezi su u tom periodu naplaćeni u iznosu od 437,2 miliona maraka, što je za pet odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Najveće smanjenje naplate bilo je kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 173,2 miliona KM ili 40,3 miliona maraka manje u odnosu na isti period prošle godine. Razlog manje naplate ovog prihoda leži u činjenici da je Vlada RS u prošloj godini povećala neoporezivi dio plate na 500 KM, i na taj način se odrekla dijela prihoda po tom osnovu u korist radnika u RS – pojasnili su u poreskoj upravi.

Dodali su da je porez na dobit naplaćen u iznosu od 222,7 miliona KM, što je za 15,4 miliona maraka ili sedam odsto više nego u istom periodu prethodne godine, dok je porez na nepokretnosti iznosio 26 miliona KM, što je za jedan odsto više nego u istom periodu 2018. godine.

Naveli su da su doprinosi u periodu januar-novembar naplaćeni u iznosu od 1,43 milijarde KM, što je za 53,1 milion KM ili četiri odsto više nego u istom periodu prošle godine.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana