Poreska uprava RS na račun javnih prihoda prikupila 2,28 milijardi KM

M.L.
Poreska uprava RS na račun javnih prihoda prikupila 2,28 milijardi KM

BANjALUKA - Poreska uprava Republike Srpske je za 11 mjeseci ove godine na račun javnih prihoda prikupila ukupno 2,28 milijardi maraka, što je za oko 48 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

U Poreskoj upravi navode da ovaj podatak pokazuje da je nastavljen pozitivan trend u naplati javnih prihoda.

- Direktni porezi su u tom periodu naplaćeni u iznosu od 437,2 miliona maraka, što je za pet odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Najveće smanjenje naplate bilo je kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 173,2 miliona KM ili 40,3 miliona maraka manje u odnosu na isti period prošle godine. Razlog manje naplate ovog prihoda leži u činjenici da je Vlada RS u prošloj godini povećala neoporezivi dio plate na 500 KM, i na taj način se odrekla dijela prihoda po tom osnovu u korist radnika u RS – pojasnili su u poreskoj upravi.

Dodali su da je porez na dobit naplaćen u iznosu od 222,7 miliona KM, što je za 15,4 miliona maraka ili sedam odsto više nego u istom periodu prethodne godine, dok je porez na nepokretnosti iznosio 26 miliona KM, što je za jedan odsto više nego u istom periodu 2018. godine.

Naveli su da su doprinosi u periodu januar-novembar naplaćeni u iznosu od 1,43 milijarde KM, što je za 53,1 milion KM ili četiri odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana