Porast nasilja u porodici

Srna
Foto: ILUSTRACIJA

BANjALUKA - Na područuju Policijske uprave Banjaluka evidentan je porast broja krivičnih djela nasilja u porodici, a jedan od razloga je pandemija virusa korona, rekao je šef Odsjeka za krvne i seksualne delikte u Policijskoj upravi Siniša Kojnić.

Kojnić je podsjetio da je prošle godine došlo do izmjena zakonskih rješenja, kojima je nasilje u porodici postalo krivično djelo.

Prema njegovim riječima, Policijska uprava kontinuirano radi na prevenciji nasilja nad ženama i sarađuje sa svim nadležnim institucijama i organizacijama.

"Pripremamo kvalitetnu uličnu kampanju koju ćemo sprovoditi sa nevladinim sektorom, a koja ima za cilj da osnaži žene da prijave nasilje", rekao je Kojnić novinarima u Banjaluci, gdje je održan sastanak predstavnika nadležnih institucija povodom kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja".

Načelnik Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Nera Zivlak Radulović istakla je da je veoma važno da se donesu odgovarajući zakoni i protokoli za postupanje u slučaju nasilja u porodici, ali da je najvažnije da se što više javno govori o ovoj problematici.

"Od ključnog značaja je da žene shvate da smo mi određeni akteri koji želimo pomoći u takvoj situaciji. Kad je u pitanju naša ustanova, cilj je da se žrtve osnaže, da razgovaramo, da im se pruži psihološka podrška, ali i da im se pomogne u smislu rada sa njihovim nasilnim supružnikom", navela je Radulovićeva.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Okružnog javnog tužilaštva, Centra za socijalni rad Banjaluka, Fondacije "Udružene žene", Sigurne kuće, te Mreže žena Ministarstva unutrašnjih poslova. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana