Pomama za stanovima Banjaluku svrstala ispred Barselone

Danijela Bajić
Pomama za stanovima Banjaluku svrstala ispred Barselone

BANjALUKA - Na listi najskupljih gradova u Evropi po cijenama nekretnina u odnosu na visinu prihoda Banjaluka se našla ispred Barselone, Porta i Zagreba, a agenti za promet nekretnina i građevinci visoku cijenu kvadrata opravdavaju velikom potražnjom kupaca, od kojih su brojni iz dijaspore.

Prema računici stranice “Numbeo”, koja važi za najveću svjetsku bazu podataka o životnim troškovima, kao i o kvalitetu života, Banjaluka se na listi najskupljih gradova po cijenama nekretnina našla na 30. mjestu.

Naime, omjer cijene nekretnina i prosječnih prihoda u Banjaluci iznosi 13,75, dok je taj omjer u Nici, koja se našla dva mjesta ispred najvećeg grada u Srpskoj, 13,95.

Da je Banjaluka najatraktivniji grad u Srpskoj, ali i najskuplji, tvrde i trgovci nekretninama, koji, uprkos pandemiji virusa korona, imaju pune ruke posla. Ništa manje zadovoljni nisu ni vlasnici građevinskih firmi, među kojima ima i onih iz drugih lokalnih zajednica, koji su zbog velike potražnje posao proširili i na teritoriji Banjaluke.

Direktor Agencije za nekretnine “Remaks” u Banjaluci Dragan Milanović pojašnjava za “Glas Srpske” da cijene kvadrata u gradu na Vrbasu nisu odraz životnog standarda i kupovne moći.

- Banjaluka, uslovno rečeno, nema konkurenciju u Srpskoj, jer je najrazvijeniji grad i administratavni centar i zato su cijene visoke. Kad pogledamo strukturu kupaca, uglavnom stanova, oko 50 odsto njih nije iz Banjaluke. Da je potražnja skoro ista kao i prije virusa korona, pokazuju i cijene koje ne padaju pa tako kvadrat u pojedinim zgradama u novogradnji prelazi 3.000 maraka - ističe Milanović i dodaje da je u proteklom periodu zbog pandemije kupaca iz dijaspore bilo nešto manje nego obično, dok domaćih kupaca nije manjkalo.

On je naglasio da kupovina nekretnine u Banjaluci ima prednosti, jer se između ostalog može vrlo lako iznajmiti te kupci na taj način mogu ostvariti i prihod.

- Oni kojima zatreba novac stan veoma brzo mogu da ga prodaju, zato što je živo tržište - kazao je Milanović.

Direktor građevinskog preduzeća “MB modul” iz Prijedora Milan Mamlić kazao je da je zbog velike potražnje za stanovima ove godine odlučio da započne gradnju i u Banjaluci.

- U toku je izgradnja 20 stanova u prvoj gradskoj zoni. Do kraja godine planiramo da započnemo još bar 30 stanova u Banjaluci, jer je potražnja stvarno velika - kazao je Mamlić i dodao da kvadrat stana koje njegova firma gradi u Banjaluci košta 2.800 KM, dok u prvoj gradskoj zoni u Prijedoru košta 1.850 maraka.

Srdić: Ko su kupci?

Prema riječima predsjednika Udruženja potrošača “Reakcija” Dušana Srdića, i za najjeftiniji kvadrat stana u Banjaluci potrebno je izdvojiti više od jedne prosječne plate.

- Postavlja se pitanje ko su toliki kupci nekretnina u Banjaluci, jer Banjalučani, imajući u vidu kupovnu moć, sigurno nisu - kazao je Srdić.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana