Pomama za informatikom u RS

Dragana Keleč
Pomama za informatikom u RS

Banjaluka - Konkurs za upis na dva javna univerziteta u RS raspisan je tokom vikenda, a ako je suditi po broju odobrenih mjesta, upisne kvote su slične kao i prethodnih godina, osim na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci, gdje više indeksa čeka kandidate na studijskom programu računarstvo i informatika.

Sve više mladih postalo je svjesno činjenice da su diplome iz elektrostruke i znanje o računarima najpoželjnije na tržištu rada, zbog čega su na banjalučkom ETF-u i odlučili da ove godine prime više brucoša upravo na tom smjeru.

Dekan ovog fakulteta Branko Dokić kaže da će na studiju računarstvo i informatika omogućiti upis za 122 studenta, ali da to nije ni blizu potrebama tržišta, a ni željama mladih. Kaže da nemaju kapaciteta za školovanje više kadra.

- Jedan smo od rijetkih fakulteta koji nema svoj amfiteatar, pa nastavu na prvoj godini držimo u drugim ustanovama, što nam je veliko opterećenje. Studenti trče od jednog do drugog fakulteta da bi stigli na vježbe i predavanja - objašnjava on.

Ipak, niko ne može osporiti činjenicu da je ogromna potražnja za stručnjacima u ovoj oblasti i da treba, kako naglašava Dokić, kreirati upisne politike u tom smjeru.

- Ne možemo "proizvesti" toliko elektroinženjera koliko su potrebni na tržištu, i to iz svih studijskih programa, a posebno na studiju računarstva i informatike - ističe Dokić.

Vlada RS je na posljednjoj sjednici odobrila da u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2016/2017. bude upisano 6.695 brucoša, što je više za 100 u odnosu na predloženi plan upisa. Povećanje broja studenata odobreno je na zahtjev banjalučkog Univerziteta. Prorektor za nastavu Univerziteta u Banjaluci Simo Jokanović kaže da je povećanje nastalo zbog tehničke greške koja se desila na Filozofskom fakultetu.

- Ispravili smo tu grešku, jer smo na Filozofskom fakultetu umjesto za prvi ciklus bili unijeli podatke o broju mjesta za drugi ciklus - objasnio je Jokanović.

Kada je u pitanju Univerzitet u Istočnom Sarajevu, upisne kvote su gotovo iste kao i lani. Najviše slobodnih mjesta je na Filozofskom fakultetu, gdje za brucoše ima 586 indeksa. Elektrotehnički fakultet odobrio je upis 150 studenata, a Mašinski 110.

Trka za indekse kreće već danas, kada počinje predaja dokumenata za upis na svim javnim fakultetima u RS i trajaće do 24. juna. Prijemni ispit biće održan 27. juna, dok će rezultati biti poznati 29. juna.

Broj studenata koji mogu upisati Univerzitet u Banjaluci

Akademija umjetnosti - 120

AGF - 135

Ekonomski - 305

Elektrotehnički - studiji

                               Računarstvo i informatika – 122

                               Elektronika i telekomunikacija – 72

                               Elektroenerg. i automatika   - 52

Mašinski - 230

Medicinski - 215

Pravni - 460

Poljoprivredni - 225

PMF - 335

Tehnološki - 160

FPN - 140

Rudarski - 40

Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta - 170

Filološki - 270

Filozofski - 275

Šumarski - 85

Ukupno: 3.411

Univerzitet u Istočnom Sarajevu

Akademija likovnih umjetnosti Trebinje - 20

Elektrotehnički I. Sarajevo - 150

Ekonomski fakultet Brčko - 100

Ekonomski Pale - 170

Mašinski - 110

Medicinski Foča - 155

Muzička akademija I. Sarajevo - 56

Pravni fakultet Pale - 260

Poljoprivredni - 215

Pedagoški Bijeljina - 285

Saobraćajni Doboj - 220

Tehnološki Zvornik - 137

Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta - 110

Fakultet za proizvodnju i menadžment Trebinje - 55

Fakultet poslovne ekonomije Bijeljina - 175

Pravoslavni bogoslovski fakultet Foča - 120

Filozofski Pale - 586

Ukupno: 2.924

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana