Policajcima veća prava i penzije

Darko Momić
Policajcima veća prava i penzije

Banjaluka - Vlada Republike Srpske usvojila je juče po hitnom postupku izmjene Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima koje će obezbijediti veće penzije policijskim službenicima, a ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Anica Jondić potpisali su posebni kolektivni ugovor, koji će očuvati i unaprijediti prava svih pripadnika MUP-a RS.

 

Šefica Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću Vera Sajić na konferenciji za medije poslije jučerašnje sjednice Vlade precizirala je da prijedlog izmjena i dopuna Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima propisuje da se policijskom službeniku lični koeficijent prilikom ostvarivanja prava na penziju utvrđuje na osnovu pet godišnjih plata koje su za policijskog službenika najpovoljnije.

- Cilj predloženih izmjena i dopuna zakona je da bude poboljšano materijalno stanje policijskih službenika koji su stekli pravo na starosnu ili invalidsku penziju - precizirala je Sajićeva.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač najavio je ranije povećanje penzija za pripadnike MUP-a koji u budućnosti budu odlazili u penziju. On je juče istakao da je to satisfakcija i potvrda da Republika misli na svoje policijske službenike.

Pored tih izmjena zakona koje omogućavaju veće penzije policijskim službenicima, potpisivanjem posebnog kolektivnog ugovora juče je ojačan i položaj aktivnih pripadnika MUP-a. Ministar Dragan Lukač rekao je da potpisivanje ovog ugovora predstavlja nastavak uspješne saradnje sa sindikatom, podsjećajući i na jučerašnje usvajanje prijedloga zakona koji će poboljšati materijalni položaj budućih penzionera MUP-a.
- Ubuduće će na tom planu biti obračunavan petogodišnji prosjek, što će policajcima omogućiti bolju penziju, odnosno penziju od koje će moći da žive - rekao je Lukač, izražavajući uvjerenje da će ovaj prijedlog zakona uskoro u parlamentarnu proceduru i da će biti potvrđen na sjednici Narodne skupštine.
Predsjednica Sindikata MUP-a Anica Jondić rekla je da su novim kolektivnim ugovorom dodatno precizirana pitanja neplaćenog odsustva pripadnika MUP-a.

- Bolje je uređen sistem zdravstvene zaštite pripadnika MUP-a, a dodatno smo uredili pitanje prevoza i niz drugih stvari - navela je Jondićeva.

I ona je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je Vlada usvojila prijedlog zakona o policiji i unutrašnjim poslovima koji će omogućiti znatno povećanje penzija budućim penzionisanim policajcima.

 

Pristojan život

Predsjednica Sindikata MUP-a Anica Jondić ocijenila je da su predstavnici sindikata zajedno sa resornim ministarstvom radili na prijedlogu zakona o policiji i unutrašnjim poslovima na osnovu kojeg će budući policijski penzioneri imati veće penzije.

- Drugačiji obračun obezbijediće pripadnicima MUP-a visinu penzije koja će im omogućiti pristojan život nakon odlaska u penziju - naglasila je Jondićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana