Pojedine bolnice u Srpskoj strepe od kolapsa zbog korone: “Kovid” odjeljenja puna, zaustavljen hladni program

Milijana Latinović
Pojedine bolnice u Srpskoj strepe od kolapsa zbog korone: “Kovid” odjeljenja puna, zaustavljen hladni program

BANjALUKA - Virus korona uzima sve više maha u Republici Srpskoj, a s obzirom na to da se kreveti u “kovid” odjeljenjima iz dana u dan pune, pojedine bolnice su, strahujući od kolapsa i u nedostatku medicinskih radnika, bile prinuđene da zaustave hladni program koji će se u idućem periodu raditi samo u hitnim slučajevima.

 

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, u bolnicama je hospitalizovano ukupno 790 pacijenata kod kojih je registrovan “kovid 19”. Da je situacija alarmantna, potvrđuju i rukovodioci pojedinih zdravstvenih ustanova koji mole građane da poštuju sve preporučene mjere jer bi veoma brzo mogli doći u situaciju da uprkos volji i želji nemaju mogućnost da zbrinu sve zaražene. Direktor Bolnice u Zvorniku Ivan Popović rekao je za “Glas Srpske” da su od juče obustavili sav hladni program.

- Jednostavno nemamo tolike kapacitete, radićemo samo hitne slučajeve. Iako smo kapacitete u “kovid” odjeljenju povećali na 45 kreveta, imamo još svega sedam slobodnih kreveta. Nažalost, sve je više mlađih osoba, bez drugih zdravstvenih tegoba, to nas posebno brine. Zbog ove situacije anesteziolozi, koji su ključni na “kovid” odjeljenjima, ne mogu istovremeno biti i u operacionim salama - istakao je Popović. Naglasio je da su sve svoje specijalizante povukli iz Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS kako bi obezbijedili maksimalnu zdravstvenu zaštitu stanovništvu.

- Ne možemo zaposliti sve medicinare koji su trenutno na birou jer treba voditi računa o poslovanju bolnice, ni u kom slučaju plata nijednog zaposlenog koji danonoćno rade ne smije biti dovedena u pitanje - poručio je Popović. Da bi ova zdravstvena ustanova mogla biti pretvorena u “kovid” bolnicu juče je potvrdio i gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, koji je o epidemiološkoj situaciji razgovarao sa premijerom RS Radovanom Viškovićem.

- Neće biti moguće pružanje drugih elementarnih usluga - rekao je Stevanović.

Drastični porast broja novozaraženih doveo je i zaposlene u bijeljinskoj bolnici “Sveti vračevi” do granice iscrpljenosti. Prvi čovjek te ustanove Zlatko Maksimović ističe za “Glas Srpske” da su trenutno u “kovid” bolnici 73 bolesnika, te da su kapaciteti 90 odsto popunjeni.

- Za 24 časa primili smo 20 oboljelih i ako se trend rasta nastavi tim tempom, pitanje je da li ćemo moći svima pomoći - kazao je Maksimović.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije bijeljinski Gradski štab za vanredne situacije juče je odlučio da Banja Dvorovi postane “kovid” bolnica sa 101 krevetom. Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je nakon sjednice štaba rekao da će iz gradskog budžeta biti uplaćeno 200.000 KM bolnici i po 100.000 KM Domu zdravlja i Banji Dvorovi.

Stanje je ozbiljno i u trebinjskoj bolnici, gdje će prema riječima pomoćnika direktora za medicinske poslove Stanka Buhe hirurško i interno odjeljenje, te po potrebi i urologija, pedijatrija i očno odjeljenje ubuduće raditi u “kovid” režimu sa oko 80 dodatnih kreveta. On je istakao da su se, zbog situacije na “kovid” odjeljenju, pripremili da 60 odsto kapaciteta bolnice pretvore u odjeljenja za zaražene pacijente, dodavši da medicinski kadar nije problem, ali jesu zaštitna oprema i prostor.

Iako korona bukti, život ne smije stati, pa su od juče osnovci i srednjoškolci širom Srpske ponovo u školskim klupama, a lokalne zajednice će, prema uputstvima epidemiologa, pratiti situaciju u školama i ukoliko zatreba nastavu iz učionica preseliti na internet.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola na području Laktaša, Srpca, Prnjavora i Gradiške Radoslav Savanović kaže da je povratak u učionice obradovao đake, nastavnike, ali i roditelje.

- Od oko 10.500 đaka u našem aktivu u izolaciji je, prema prošlosedmičnim podacima, bilo 120 učenika, od čega 11 zaraženih. Te brojke nisu alarmantne i nadam se da će tako i ostati - poručio je Savanović.

Predsjednica Aktiva direktora srednjih škola u Prijedoru Valentina Sovilj ističe da se sa nastavom u učionicama ništa ne može porediti.

- Pratićemo situaciju u školama, zdravlje je najvažnije, ali u učionicama se definitivno i više i bolje uči nego onlajn - rekla je Sovilj.

Situaciju budno prate sve lokalne zajednice i u skladu sa razvojem situacije preduzimaće korake. Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić kaže da se trude da ne pooštravaju mjere kako bi život funkcionisao, ali će, ukoliko dođe do većih problema, Opštinski štab preduzeti korake.

Radojičić

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da se grad nalazi u usponskoj fazi epidemije i da se još ne može ocijeniti da li je na vrhuncu ovog talasa.

- Cijela prošla sedmica bila je posvećena reorganizaciji, dodatnom ljudstvu, prostorima, opremi za pružanje primarne zdravstvene zaštite. Ove sedmice akcenat stavljamo na ekonomska i socijalna pitanja. Primarna ideja je da pokušamo da uz poštovanje mjera ljudi rade, da se ne zatvara niko - istakao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana