Podsticaji jačaju pčelarstvo

Danijela Bajić
Podsticaji jačaju pčelarstvo

BANjALUKA - Pčelarstvo u Republici Srpskoj je u punom cvatu o čemu najbolje govori podatak da se svake godine povećava broj pčelara i košnica, a razlog je, kažu upućeni, bolja organizacija i veći podsticaji.

Pčelarstvo predstavlja važnu granu, a o njegovom značaju govore mnoga naučna istraživanja koja dokazuju da je život bez pčela gotovo nemoguć.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je u Srpskoj trenutno registrovano 5.000 pčelara sa oko 230.000 košnica. Dvije godine ranije, istakli su u ministarstvu, u Srpskoj je bilo 600 pčelara i oko 20.000 košnica manje. 

- Na osnovu Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za kapitalne investicije u poljoprivredi za 2021. godinu u oblasti pčelarstva isplaćeno je 20.647 KM za 11 korisnika. U oblasti pčelarstva, lani je isplaćeno 58.885 KM za 20 korisnika - rekao je načelnik Odjeljenja za stočarsku proizvodnju u ministarstvu Milan Puzigaća.

Dodao je da je pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za ovu godinu predviđeno da se spuste limiti sa 50 na 30 pčelinjih društava za ostvarivanje prava na podsticaj, a iznos sredstava koja će biti isplaćena po košnici povećan je do 20 KM, što je uvećanje od 300 odsto u odnosu na protekli period.

- Iz tog razloga očekujemo da se broj korisnika poveća od 20 do 30 odsto, jer je, između ostalog, za kapitalna ulaganja predviđen podsticaj u iznosu od 40 do 50 odsto od uloženih sredstava - kazao je Puzigaća.

Srpska za razliku od FBiH, prema njegovim riječima, ima u potpunosti uređen pravni okvir vezan za pčelarstvo, u okviru koga postoje Zakon o pčelarstvu i četiri pravilnika, odnosno o načinu vođenja evidencije pčelara i pčelinjaka, zatim uslovima i načinu prevoza pčela, te o nivou i obliku selekcijskih metoda i o kvalitetu pčelinjih proizvoda.

- Postoji i Registar pčelara i pčelinjaka u koji su upisani svi pčelari koji su obavezni ažurirati podatke o broju pčelinjih društava u Srpskoj, te se u svakom trenutku zna broj pčelara i pčelinjih društava. Takođe, propisan je i Registar reprocentara i testnih stanica - istakao je Puzigaća.

U Srpskoj, podsjetio je, posluje oko 66 pčelarskih udruženja, a krovna organizacija je Savez udruženja pčelara RS.

Vlasnik pčelarske zadruge “Krajinamed” iz Banjaluke Brane Popović istakao je da resorno ministarstvo kontinuirano ulaže u pčelarstvo zbog čega se, kako kaže, sve više ljudi opredjeljuje za ovaj posao.

- Pčelari u Srpskoj su trenutno u poziciji da mogu da razvijaju svoju djelatnost - rekao je Popović.

Pčelar Mihajlo Gavrić iz Stanara pčelinjak je registrovao prije četiri godine i trenutno ima oko 90 zajednica. Na nedavno održanom Novosadskom sajmu dobio je pet velikih zlatnih medalja i povelju za med, propolis kapi, sprej, imuno-med i medovaču rakiju.

- Jedini sam u Srpskoj koji ima sertifikat za organsku proizvodnju. Svaka nagrada mi daje vjetar u leđa da još više razvijam i proširujem ovaj posao, a dodatni motiv je podrška resornog ministarstva - rekao je Gavrić.

Zloupotreba

Prema riječima Milana Puzigaće veliki dio površina u BiH na kojima se nalazi kvalitetna pčelinja paša teritorijalno pripada Srpskoj.

- Prema informacijama sa terena, postoje problemi posebno u rubnim teritorijalnim područjima u smislu nelegalnog prevoza pčela i korišćenja pčelinje paše na teritoriji Srpske od strane pčelara iz FBiH - kazao je Puzigaća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana